Doar cinci locuitori în satul cu ulițe de marmură

Data publicării:
ulita marmura

Alun este cel mai îndepărtat cătun din Ţinutul Pădurenilor. Pe uliţele pietruite cu marmură ale satului din Munţii Poiana Ruscă nici ţipenie de om. De o parte şi pe alta a drumului, case abandonate. Timpul parcă s-a oprit.

Andrada Velciov, reporter Digi24: Aşa arată aproape toate cele 100 de case din satul Alun. Au fost case mari, trainice, rezistente, construite toate pe fundații din marmură. Oamenii însă au plecat, iar acum gospodăriile sunt pustii.

În localitatea numită „Satul de marmură” mai sunt doar două familii. Maria Benteu este unul dintre ultimii cinci locuitori. Are 88 de ani şi a văzut cum, rând pe rând, oamenii au plecat.

- S-au dus copiii la şcoli şi s-au dus şi şi-au cumpărat case prin Hunedoara şi pe unde au putut oamenii.

- S-au mutat la oraş?

- Da.

- Aici nu aveau unde să lucreze?

- Păi nu.

 „Actualmente mai sunt două familii care locuiesc în permanenţă în satul Alun. Pe timp de vară mai vine tineretul care nu uită de locurile natale, unde s-au născut şi au crescut”, spune Dorel Rădoane, viceprimarul din comunca Bunila.

Marmura de la Alun este una specială, spun bătrânii. A fost folosită la contrucţia celei de-a doua clădiri ca mărime din lume.

Cariera de marmură, abandonată după 1990, se află chiar la intrarea în sat. Bătrânii din zonă spun că marmura de la Alun a fost folosită pentru construirea Casei Poporului.

Oamenii se mândresc şi cu biserica satului, ridicată tot din marmură.

Au venit din toată Europa şi au văzut-o aici”, spune un localnic.

Şi alte sate din Ţinutul Pădurenilor au rămas aproape pustii. În Bunila, spre exemplu, mai trăiesc doar șase oameni. La fel şi la Ruda. Iar în Poiana Răchiţelii au mai rămas 20 de familii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri