Dobânzile la depozite au ajuns atât de mici, încât e mai ieftin să ții banii la saltea

Data publicării:
bani lei salarii-8

De un an şi jumătate, Banca Naţională a României reduce dobânda cheie aproape la fiecare şedinţă a Consiliului de Administraţie. De la 5,25 a ajuns acum la 4%. Totul în speranţa că băncile comerciale îi vor urma exemplul şi vor ieftini creditele. În loc să scadă dobânzile la imprumuturi, băncile au redus însă dobânzile la depozite. Pentru prima dată, acestea sunt sub pragul de 3%.

„Aşa cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, nici bunele intenţii ale Băncii Centrale legate de stimularea finanţării economiei reale nu se potrivesc cu noul model de business al băncilor din România. Interesul băncilor pentru banul românului este minim. Banii clienţilor sunt buni numai în măsura în care ei se regăsesc în comisioanele şi taxele de administrare aplicate de către bănci”, a explicat George Vulcănescu, analist economic.

Dacă dobânzile la depozite au scăzut, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu comisioanele de administrare sau de retragere. Practic, acum clientul iese pe minus dacă îşi deschide un depozit. Să luăm spre exemplu un depozit de 1.000 de lei pe trei luni, cu o dobândă de 2,95% pe an. La finalul celor trei luni câştigul este de şapte lei, dar comisioanele pe care trebuie să le achite beneficiarul depozitului sunt de 3 ori mai mari.

Analiştii spun că până la începutul anului viitor, toate băncile comerciale vor opera dobânzi sub 3% la produsele de economisire. Şi atunci rămân două variante: ori pui banii la saltea, ori investeşti în altceva.

Vestea bună este că şi creditele se vor ieftini, spun specialiştii din piaţă. Dar mai durează câteva luni până vor scădea dobânzile şi la credite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri