Sari la conținut

Doi pacienţi operaţi la Spitalul din Craiova de medici străini au murit. Corpul de control al ministrului face verificări

 

Inspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor şi Agenţia Medicamentului pentru controale la Spitalul de Urgenţă Craiova, iar ministrul Sănătăţii a dispus o verificare de către Corpul de Control al Ministerului, după decesul a doi pacienţi care au fost operaţi pentru obezitate morbidă de doctori străini.

Inspectorii au mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii a unor dispozitive şi consumabile provenite şi din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora.

Răspunderea pentru obţinerea aprobărilor, respectiv pentru documentaţia aferentă dispozitivelor medicale aparţine Spitalului Judeţean, nu medicilor din Franţa, mai spune Ministerul Sănătăţii, precizând că în total au fost operate nouă persoane.

Vlad Voiculescu a cerut Corpului de Control al Ministerului să efectueze verificări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Controlul va demara la începutul săptămânii viitoare.

"Ministrul condamnă orice acţiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaţionale dintre spitalele româneşti şi specialişti străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre priorităţile mandatului său, parteneriate cu spitale din afara ţării şi cooperarea între medici români şi străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienţii români", Potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a explicat contextul în care s-au produs decesele.

În perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienţi cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova de către echipe mixte de chirurgi. Au participat doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa.

În data de 25 mai, un pacient în vârstă de 47 de ani a fost operat. Diagnosticul său a fost obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluţia a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie.

Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistula gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă.

Un alt pacient, de 43 de ani, a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat vineri, la 17 zile de la externare, la domiciliu.

Totodată, un pacient de 42 de ani a fost operat în aceeaşi zi şi externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială insuficienţă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu clostridium difficile şi gangrenă gambă stângă. A fost reinternat pe 18 iunie şi urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea sunt conforme, precizează Ministerul Sănătăţii.

În aceeaşi perioadă, o pacientă de 33 de ani a fost operată cu diagnosticul de externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă, abces subfrenic stâng. Evoluţia postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo-negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent pozitivă, potrivit Ministerului Sănătăţii.