Dolj. Petrecerea de Sfântul Ion, mai importantă decât programul de lucru

Data publicării:
dolj

Primăria din comuna Cerăt, judeţul Dolj. Clădirea e goală, dar fumul şi mirosul de grătar îi dau de gol pe angajaţi, care sunt în spatele primăriei.

Din cei 17 funcţionari, jumătate îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ion. Printre ei, şi edilul, care nu vrea să fie filmat lângă grătar.

- Suntem opt sărbătoriţi.

- Păi tocmai de aceea...

- Dar nu aici!

- Noi aici vrem să facem.

- Nu, lumea interpretează, ştiţi cum e. Cu tot respectul şi toată prietenia, nu vreau să mi-o luaţi în nume de rău, dar ştiţi cum sunt oamenii.

Un alt sărbătorit, viceprimarul, e mult mai relaxat şi nu se teme de camerele de filmat.

„Fiind opt nume de sfânt, ce poți să îi spui? Te felicită și nu poți să-i zici, "Hai domne să mâncăm un grătar"? (Reporter: Mai aveți mult până se termină grătarul?) Păi era cam la jumătate”, spune Ion Gheorghiță, viceprimar Cerăt.

Din biroul său, edilul pare mult mai dispus să dea detalii despre cheful din timpul programului.

Sărbătorim cu un pahar de suc, cu o prăjitura, cu o bucată de carne ca între colegi. Mai vin cetățenii din localitate să ne spună la mulți ani, urări de bine. Este o zi mai scurtă pentru că este sărbătoare”, spune Ionuţ Barbu.

Pentru localnici, astfel de petreceri nu mai sunt de mult o surpriză.

- Cum să nu se petreacă, se petrec că doar e ziua primarului. Se mai găsesc, a vicelui și care mai sunt acolo, că nu știu cum îi cheamă. De unde să îi știm? Îi știm doar când vin la noi la poartă să îi votam dar pe urmă pa.

La o altă primărie din Dolj sunt patru sărbătoriți, iar doi dintre ei sunt tot primarul și viceprimarul. Atmosfera de aici este însă ceva mai sobră.

„Pe fiecare an o sărbătorim. Cu un pahar de băutură, cu o prăjitură, cu un cozonac, mai vin și cetățeni din comună să ne felicite, îi servim și pe ei”, spune Ion Marin, primar Bratovoești.

În mai bine de un sfert din cele 110 localităţi din judeţul Dolj sunt edili sau vice-edili care îşi serbează onomastica de Sfântul Ion.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri