Dormim mai puțin ca niciodată. Câte ore pe noapte se odihneau oamenii acum 80 de ani

Data publicării:
somn in fata tv dormit
Foto: Shutterstock

Preocuparea cotidiană de a munci mai mult și, implicit, de a reduce orele de somn provoacă îngrijorare la nivel mondial, scrie BBC.com.

somn in fata tv dormit
Foto: Shutterstock

„În anii '40, oamenii dormeau în medie doar puțin peste opt ore pe noapte, iar acum, în epoca modernă, dormim în jur de 6,7, 6,8 ore pe noapte”, spune Matt Walker, profesor de neuroștiințe și psihologie la Universitatea Berkeley din California.

„Este o reducere consistentă, de 20%, a timpului dedicat odihnei în doar 70 de ani”, spune profesorul.

În prezent, somnul adulților este afectat de mai multe lucruri. Cofeina din mai multe produse poate ține o persoană trează pentru mai mult timp. De asemenea, alcoolul consumat fragmentează somnul adânc și suprimă perioada de odihnă.

Și deși omul modern dispune de mijloace îmbunătățite a condițiilor de somn, cum sunt saltelele sau mediul ambiental, odihna are de suferit.

Surprinzător, somnul poate fi afectat de încălzirea centrală sau de aerul condiționat. Și asta pentru că folosirea la ore nepotrivite a acestora dă organismul peste cap. Atunci când soarele răsare iar afară e cald, în casă facem răcoare, lucru care spune organismului că e timpul de somn. Iar când soarele apune și temperatura de afară scade, în loc să dormim, încălzim locuința la o temperatură la care omul ar trebui să fie activ, desigur, în funcție de anotimp. Totul, contrar ritmului de odihnă inspirat de natură care ne spune de fapt când să fim activi și când să dormim.

În plus, există tehnologia din jurul nostru. Nu doar lumina artificială ne afectează, ci și dispozitivele cu tehnologie LED care emit un tip de lumină albastră puternică. Din nefericire, aceasta împiedică organismul să producă melatonina pe timp de noapte, un hormon care ajută la instalarea somnului.

De asemenea, gadgeturile aflate la dispoziția noastră amână instalarea somnului. Multă lume folosește smartphone-ul sau laptop-ul după miezul nopții pentru a comunica pe rețele de socializare, scurtând astfel perioada de odihnă.

Iar la toate acestea se adaugă grijile vieții moderne, cum ar fi situația economică și socială a individului sau preocuparea de a fi remarcat la serviciu care vine, desigur, cu mai mult timp petrecut la job. Mai mulți lideri mondiali, ca Donald Trump, Barack Obama, Margaret Thatcher au declarat că au ajuns în această poziție pentru că au dormit doar cinci ore pe noapte.

Există însă și modele de succes, situate la polul opus. De exemplu, George W. Bush declara că merge la culcare în jurul orei 21:00 și doarme nouă ore în fiecare noapte.

În urma unui studiu la care au participat în jur de 10.000 de persoane, s-a constatat că numărul celor care pot rezista o perioadă lungă de timp odihnindu-se șase ore pe noapte, sau mai puțin, este zero. Cercetătorii au concluzionat că un somn mai scurt de șapte ore dăunează vizibil sănătății.

Același studiu arată că majoritatea bolilor care ucid omul modern, cum ar fi Alzheimerul, cancerul, obezitatea, diabetul, anxietatea, depresia (care duce la sinucidere) au legătură directă cu reducerea drastică a orelor de somn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri