Dosarul „Ionuţ”. Sorin Oprescu şi Neculai Onţanu – nevinovaţi. Șefii din PMB şi ASPA, anchetaţi pentru delapidare

Data publicării:
caini crop

Sorin Oprescu, Neculai Onţanu şi persoane cu funcţii de conducere din cadrul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au scăpat de acuzaţia de ucidere din culpă în dosarul morţii lui Ionuţ Anghel, cercetarea acestora fiind clasată de către procurorul anchetator Dan Romulus Varga, se arată în rechizitoriul dosarului „Ionuţ”, obţinut de Mediafax.

În documentul citat, magistratul notează că sesizările privind cei doi primari şi şefi din ASPA au la bază ideea potrivit căreia minorul ar fi fost victima atacului unor câini fără stăpân, iar activitatea defectuoasă a autorităţilor în materia gestionării acestora ar fi determinantă în moartea copilului.

În rechizitoriu se arată că au fost făcute cercetări şi cu privire la „elemente de nelegalitate” în activitatea desfăşurată la nivelul ASPA şi al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), în domeniul gestionării câinilor comunitari.

Ca urmare a cercetărilor, printr-o ordonanţă din 26 septembrie 2013, s-a dispus disjungerea cauzei având ca obiect cercetarea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice de către persoane din conducerea PMB şi a ASPA, iar în cauza nou formată s-a dispus, în 10 februarie 2014, declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor cu privire la infracţiunile de delapidare, abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri şi deturnare de fonduri, ca urmare a conturării unei pagube materiale peste echivalentul în lei a 1.000.000 de euro, împrejurare care atrage competenţa structurii de parchet menţionate.

„Cu toate acestea, constatările din cauza menţionată nu au legătură cu infracţiunea de ucidere din culpă comisă asupra minorului Anghel Ionuţ Cosmin, care, după cum s-a arătat, a fost ucis de câini cu stăpân”, arată procurorul, care notează că „se va dispune clasarea cauzei în privinţa persoanelor identificate mai sus, sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă”.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au trimis în judecată, în 21 martie, în dosarul „Ionuţ”, Administraţia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidenţial şi pe administratorul firmei, Constantin Ciorăscu, pentru ucidere din culpă.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările în cauza cunoscută generic sub denumirea "copil ucis de maidanezi" şi au dispus trimiterea în judecată a Administraţiei Domeniului Public Sector 2 Bucureşti şi SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti, pentru ucidere din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 178 alineatul 2 din Codul penal din 1969, cu aplicarea articolului 5 alineatul 1 din noul Cod penal, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În aceeaşi cauză a fost trimis în judecată şi Constantin Ciorăscu, pentru ucidere din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 192 alineatul 2 din Codul penal.

„Diferenţa existentă în ceea ce priveşte încadrarea juridică a infracţiunii de ucidere din culpă reţinută în sarcina persoanelor juridice, faţă de cea reţinută în sarcina persoanei fizice, are la bază succesiunea de legi penale care a intervenit din momentul săvârşirii faptei şi până în prezent. Astfel, dacă în cazul răspunderii persoanei fizice limitele iniţiale de pedeapsă au fost păstrate şi de noul Cod penal - închisoare de la 2 la 7 ani -, în materia răspunderii penale a persoanei juridice a intervenit o creştere a limitelor de amendă, în virtutea dispoziţiilor din noul Cod penal”, au precizat procurorii.

În cazul lui Constantin Ciorăscu a fost reţinută infracţiunea din Codul penal în vigoare, iar în ceea ce priveşte răspunderea persoanelor juridice s-a aplicat excepţia care decurge din principiul aplicării legii penale mai favorabile.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti nu a luat măsuri corespunzătoare de împrejmuire sau delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat în imediata vecinătate, fapt care a permis trecerea lui Ionuţ Anghel şi a fratelui acestuia „într-o zonă sălbatică şi a creat condiţiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neîngrădit, păzit de şapte câini, al căror atac a condus la decesul minorului A.I.C”.

Pe de altă parte, Asociaţia pentru dezvoltare comunitară Caleidoscop, reprezentanta legală a acesteia, Carmen Constanţa Secăreanu, şi Mirela Lavinia Ion, voluntarul asociaţiei care a preluat prin semnătură şi eliberat ulterior unul dintre câinii care l-ar fi atacat pe Ionuţ Anghel, au scăpat de răspunderea penală în cazul morţii copilului, după ce anchetatorul de caz, procurorul Dan Romulus Varga, a constatat existenţa unui vid legislativ în materia adopţiei câinilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri