Video Dramă umanitară la frontierele României. Mesaj emoționant de susținere, transmis în limbaj mimico-gestual

Data actualizării: Data publicării:
Psihologul Claudia Iordache, interpret în limbajul mimico-gestual.
Psihologul Claudia Iordache, interpret în limbajul mimico-gestual. Foto: Captură video

Mobilizarea românilor în sprijinul refugiaţilor este una impresionantă, iar lista statelor care trimit ajutor în Ucraina e în creştere. Peste 33 de mii de ucraineni sunt în prezent în România. O parte dintre cei care fug acum din calea războiului sunt puși în fața unor provocări suplimentare. Este vorba despre persoanele cu deficiente de auz vorbire sau chiar de vedere. Psihologul Claudia Iordache, interpret în limbajul mimico-gestual, a explicat la Digi24 cum pot fi ajutați astfel de oameni. 

 

"Pentru persoanele cu deficiențe de auz este de trei ori mai greu, pentru că ei neavând acces la ce se întâmplă decât prin percepție vizuală sunt nevoiți să se ducă în grupuri, fără să li se explice încotro, de ce. Faptul că ceilalți din jur aud este un lucru care îi ține totuși în siguranță, deși în contextul acesta nimic nu mai este în siguranță. Este un plus faptul că tu știi, poți să comunici, poți să te duci spre zonele sigure, în schimb ei sunt dependenți de ceilalți. Reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, din punctul meu de vedere în astfel de context. E foarte important ca cineva să se gândească la ei. Am discutat cu o persoană surdă la noi, care a oferit unei familii de surzi un loc, tocmai pentru că ei comunicaseră pe internet, prin camere web.

Am putea doar să le oferim ajutor în scris, pentru că din păcate nu există mulți interpreți cunoscători, astfel încât să putem comunica. Dar în scris cuvintele cheie ar fi "ești bine", "vrem să te ajutăm", "haide să te ajutăm", cuvinte cât mai simple și ei vor putea fi ajutați ca și ceilalți auzitori", a explicat psihologul.

Claudia Iordache a avut și un mesaj de susținere formulat în limbaj mimico-gestual, transmis cu emoție în direct, la Digi24.

"Am formulat un mesaj pentru comunitatea surzilor. Cu multe emoții, aș vrea să vă spun, pentru toate persoanele surde din Ucraina, dar și pentru cine a venit la noi, în România: Nu sunteți singuri! Noi, auzitori, dar și persoane surde, suntem alături de voi. Rămâneți curajoși, puternici și uniți! Dumnezeu nu abandonează oameni buni, copii, bătrâni, mame sau persoane care apără. Nu vrem război, vrem pace! Ne rugăm pentru voi, rămâneți cu speranța!", a transmis Claudia Iordache, la Digi24.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri