Video Drumul spre școală, prin noroi, lângă București. Ca să nu ajungă murdari în bănci, copiii își înfășoară ghetele în pungi

Data actualizării: Data publicării:
eleva cu pungi peste incaltaminte in drum spre scoala
Noroi în comuna Berceni din Ilfov. Foto: Captură Digi24

Început de semestru printre noroaie, la câțiva kilometri distanță de București. Aflată în scenariul roșu, comuna Berceni, din Ilfov, și-a trimis la școală doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare. Drumul de acasă și până la școală a fost însă o încercare. Ca să să nu ajungă murdari în bănci, copiii și-au înfășurat încălțămintea în pungi.

Imaginile au fost surprinse luni dimineață, în comuna Berceni, în ziua în care școlile s-au redeschis. 

- Bună dimineața! Doar așa se poate merge, doamnă?

- Da, așa se poate merge!

- Fără pungi?

- Fără pungi nu se poate! Aici s-a ajuns că s-a făcut un fel de canalizare de apă, de lumină și s-a lăsat totul așa...

- Așa o să veniți mereu?

- Da! Păi până se face timpul bun. Nu vedeți ce este? Asta e!

- Mult succes la școală!

Cam așa a decurs dialogul jurnalistului Digi24 cu primul părinte întâlnit în drum, care își ducea copilul la școală. Dacă Nataliei i-a înfășurat bunica cizmulițele în pungi, lui Kevin mama i-a cărat încălțăminte de schimb în sacoșă.

"Groaznic. Foarte greu ne este să ne deplasăm! Mergem cu ghetuțele de schimb în sacoșică, în rucsăcel. Da, avem ghetuțe de schimb. Ca să nu intrăm, că nu e igienic nici pentru ei, nici pentru cadrele didactice. Și ne schimbăm acolo, la poartă! Ne sprijinim așa cum putem", explică o mămă care susține că de fiecare dată va face la fel, adică își va schimba copilul de încălțăminte înainte să intre în școală.

Părinții n-au voie dincolo de poarta școlii. Paznicul i-a permis, totuși, mamei lui Kevin să intre pe banca din curte tocmai pentru schimbul de încălțăminte.

- Doar aici, să putem să punem și noi astea. Să-i dau o altă pereche de ghetuțe, că e plin de noroi. E până-n gât de noroi!

- Poftiți!

- Hai, ridică piciorușul!

- Gata doamnă? Ați reușit?

- Gata! Am reușit, da!

În școală, pe ușa unei clase, scrie mare: "Aventura începe aici"! Mocirla a creat însă altă aventură afară, unde părinte, bunic, soră și frate caută cea mai potrivită și mai puțin murdară cale spre școală. Unii riscă și merg aproape lipiți de mașinile de pe șosea. Alții își cară copiii în brațe ori și-i feresc cum pot.

 - Sunt noroaie... Noroaie, da! N-avem nici pe unde să mergem!

Noroiul, cauzat de lucrarea de canalizare neterminată

Noroiul arterei principale din Berceni este cauzat de lucrarea de canalizare începută anul trecut, dar oprită acum din cauza vremii rele. Deși meteorologii au anunțat 9 grade în zona București - Ilfov, tot n-a lucrat nimeni.

"În vara asta dacă s-ar apuca, noi zicem că până-n toamnă ar fi gata. Noroiul, trebuie să recunoaștem că nu vom scăpa de el până când vremea nu va permite ca ei să preia aceste lucrări. Au făcut două lucrări de săpătură la interval de o lună, o lună și ceva pentru îngroparea cablului electric și acele conducte care preiau apele pluviale. Nu am posibilitatea nici legală, nici financiară să pun dintr-un capăt într-altul al DJ-ului piatră pe aceste zone de săpătură. Ei sunt datori să intervină", susține Gheorghe Covrigea, primarul comunei Berceni, Ilfov.

Dincolo de mocirla stradală, elevii claselor 0 - 4, care merg fizic la cursuri, sunt, totuși, în siguranță. În comuna Berceni, semestrul al doilea a debutat în scenariul roșu, așa că autoritatea locală a impus măsuri stricte. La intrarea în școală, fiecare elev este obligat să treacă prin instalația automată de dezinfectare. I se verifică, apoi, temperatura corporală, i se schimbă masca sanitară și i se igienizează mâinile.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri