DSP acuză Apa Nova că nu a informat populația: Nivelul de clor din apă, de 5 ori mai mare

Data actualizării: Data publicării:
E alocă 370 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității apei în România
E alocă 370 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității apei în România. Foto: Guliver/GettyImages

Clorul din apă de 5 ori peste limita legală în probele prelevate miercuri. Informația apare în raportul specialiştilor de la DSP Bucureşti, care spun că apa nu era bună de băut. Aceştia acuză conducerea Apa Nova că, deşi primise acest raport, nu a informat populaţia cu privire la pericole. Dar Apa Nova răspunde că nu a avut motive să transmită o astfel de informație pentru că apa a fost și este în continuare potabilă și în parametrii legali.

E alocă 370 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității apei în România
Foto: Guliver/GettyImages

Scandalul apei potabile din Sectoarele 5 şi 6 | S. Pintea: Nu folosiţi apa pentru consum sau igienă!; Reacţia Apa Nova

La 48 de ore de la izbucnirea scandalului cu apă contaminată, în care autorităţile s-au contrazis în declaraţii, vorbim de Ministerul Sănătăţii şi de Apa Nova, apare într-un raport al DSP Bucureşti, transmis vineri, faptul că apa nu era bună de băut.

Mai exact, raportul DSP arată că, în una dintre cele patru probe luate din puncte diferite din Capitală, nivelul de clor era şi de 5 ori mai mare decât cel admis. Cifrele sunt alarmante, cea mai mare valoare înregistrată este de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care concentraţia maximă admisă este de 0,5 mg/litru.

La baza acestui raport a stat de altfel şi recomandarea Sorinei Pintea, un sfat pe care ministrul Sănătăţii l-a dat locuitorilor din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei, încă de la începutul acestui scandal, acela de a nu folosi apa de la robinet, nici la băut, gătit, ori la igiena personală.

Specialistii DSP spun ca Apa Nova trebuia să informeze corect populația, de la bun început. Contactat de Digi24, directorul Apa Nova a spus că va veni cu precizări în scurt timp.

Scandalul a pornit de la o poluare cu amoniu pe râul Argeş, ce ar fi avut loc acum patru zile, pe care Administraţia Apelor Române nu a anunţat-o. Și, tot atunci, mai mulți locuitori ai Capitalei începuseră să posteze pe rețelele de socializare faptul că apa de la robinet avea miros și gust ciudat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri