După dublarea alocaţiilor, mii de familii sărace nu se mai încadrează la ajutor social

Data publicării:
copii saracie mediafax

În judeţul Iaşi, la primăria Ţibana, se revizuiesc listele cu cei care primesc ajutor social. În acest moment, 260 de familii iau între 60 şi 500 de lei pe lună, dar lucrurile se vor schimba acum, că alocaţiile s-au mărit.

Avem persoane care pentru 10-15-25 de lei, din cauza măririi alocaţiei, riscă să piardă dosarul”, spune Gheorghe Rotaru, primarul comunei Ţibana.

Conform calculelor făcute până acum, cel puţin o familie din 10 va rămâne fără sprijinul de la stat. În această situaţie se află Lenuţa Bacinschi şi cei şase copii ai săi. Depăşeşte plafonul stabilit de lege cu 71 de lei, aşa că va pierde venitul minim garantat. Cei 500 de lei, cât înseamnă alocaţiile copiilor, nu sunt însă de ajuns.

„Avem foarte mulţi copii, şase copii, n-avem ce să le dăm de mâncare la copii. Ne descurcăm cu câte un sac de făină”, spune mama copiilor.

Alte o sută de familii vor primi o sumă derizorie de la stat în urma recalculării.

Dacă o să ia 50 de lei, trebuie să cheltuiască 20 de lei să-şi ia o adeverinţă de la Iaşi. Mai cheltuieşte pe o adeverinţă şi o să rămână cu 10-15 lei în buzunar”, spune Ovidiu Tutu, asistent social.

În judeţul Iaşi, aproximativ 8.000 de familii beneficiază în prezent de venitul minim garantat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri