După impozitarea bacşişului, chelnerii vor fi controlaţi în buzunare

Data publicării:
BACSIS RESTAURANT

De luna viitoare, toţi angajaţii care primesc bacşiş vor trebui să raporteze, în scris, câţi bani au când intră în tură. Patronii vor fi obligaţi să ţină un astfel un registru cu banii personali ai angajaţilor, separat de bacşişuri, care va fi arătat inspectorilor de la Fisc. Măsura îi nemulţumeşte evident pe proprietarii de localuri, care spun că nu pot face poliţie cu propriii angajaţi.

Guvernul vrea acest registru pentru ca, în cazul unui control al inspectorilor Antifraudă, angajaţii din localuri să nu poată spune că bacşişurile sunt bani personali şi astfel să scape de impozitare. Patronii spun că nu-şi pot controla angajaţii permanent. „Nu ne putem permite să stăm în fiecare zi să buzunărim angajaţii, asta în cazul în care au bani în buzunar. Aplicarea ei va fi greoaie dacă nu chiar imposibilă”, a declarat Tinu Sebeşanu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor.

De teama controalelor Fiscului, în unele localuri se ţine deja o evidenţă clară, pe hârtie sau calculator, a banilor pe care îi au angajaţii. În Bucureşti, un barman cu experienţă câştigă între 2.000 de lei şi 4.000 de pe lei pe lună, dar mai bine de jumătate din sumă vine din bacşişuri şi comisioane.

„Le-am printat la calculator, am făcut un fel de Excel în care angajaţii îşi treceau banii personali. E benefic, pentru că astfel există mai multă transparenţă”, a declarat Tudor Alexandru, barman. Angajaţii riscă să fie amendaţi cu 1.500 de lei dacă nu respectă legea. Dar portiţe pentru evitarea regulilor se vor găsi.

„Ce-i împiedică pe ei să declare nişte sume mai mari şi dacă se găsesc sume mai mici, pe minus nu poţi să-i conteşti, adică n-o să aibă utilitate”, a spus Tinu Sebeşanu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor. Angajaţii Fiscului nu-i pot controla în buzunare pe angajaţii din restaurante, baruri sau saloane de coafură. Singurul lucru pe care-l pot face este să-i convingă pe angajaţi să le arate banii, ca să poată confrunta sumele găsite cu cele trecute în registre. „Pot să vă spun că ANAF nu va face abuz, aplică strict legea. Dacă legea nu îi dă voie să facă un astfel de control, corporal, cum probabil vreţi să insinuaţi, nu o face”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. 

Registrul de bani personal a mai fost folosit şi în trecut şi s-a dovedit inutil. Folosirea era reglementată printr-o ordonanţă din august 2007, dar prevederea a fost eliminată în toamna anului următor, tocmai pentru că nu se putea aplica.

Bacşişul se impozitează. Proiectul a fost aprobat de Guvern

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri