E păcat să faci sex cu cineva de același sex? Răspunsul celui mai cunoscut preot britanic

Data actualizării: Data publicării:
doi barbati se tin de mana, casatorii gay homosexuali_fb amb suedia

Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, a declarat într-un interviu pentru revista GQ că îl macină subiectul relațiilor homosexuale. Totodată, el și-a exprimat speranța că nu va fi nevoit să supervizeze funeraliile reginei Elisabeta a II-a.

The Archbishop Of Canterbury Address The General Synod
Foto: Gulliver/GettyImages

Arhiepiscopul a spus că „se luptă” cu întrebarea dacă sexul între doi bărbați sau două femei e un păcat.

„Știți foarte bine că asta e o întrebare la care nu pot da un răspuns direct. Îmi cer scuze, am formulat greșit. Ar fi trebuit să gândesc răspunsul ăsta”, a spus Justin Welby.

Întrebat în continuare dacă relațiile homosexuale sunt un păcat, el a răspuns: „Pentru că eu nu fac condamnări de fațadă și nu am un răspuns la această întrebare. Dar o să fie foarte sincer. Știu că nu am avut un răspuns bun la întrebare. Inerent, lucrurile care pentru mine sunt importante sunt fidelitatea, stabilitatea relației și relațiile bazate pe iubire”.

Totuși, reporterul a insistat și a spus că aceste caracteristici pot fi și în relațiile homosexuale.

„Știu că pot fi. Sunt totodată conștient – o vedere întreținută de tradiție cu mult înaintea creștinătății, în tradiția evreiască – că mariajul este invariabil înțeles ca fiind între un bărbat și o femeie. Ori, de-a lungul timpurilor, un bărbat și mai multe femei, dacă ne uităm la Vechiul Testament”, a spus preotul.

„Știu că bisericile din întreaga lume au păreri împărțite pe acest subiect, inclusiv anglicanii și alte biserici, nu doar noi, iar noi suntem – majoritatea bisericii este – împotriva relațiilor homosexuale”, a mai spus arhiepiscopul.

„Mă lupt să fiu credincios tradiției, credincios scripturii, să înțeleg ce ar putea fi voința Domnului în secolului 21 și să vin cu un răspuns în concordanță cu așteptările tuturor oamenilor – nu să-i condamn, fie că sunt sau nu de acord cu ei – care sunt în cele două tabere”, a adăugat el.

Cu toate acestea, el a mai spus că homofobia e un păcat „pentru că urăști un individ”. „Nu cred că e păcat să nu fii de acord cu sexul între persoane de același sex”, a precizat el, adăugând că ura pentru un homosexual e greșită în aceeași măsură ca misoginia și rasismul.

În momentul în care reporterul i-a spus că a răspuns evaziv, Justin Welby a răspuns afirmativ. „Da, am evitat pentru că mă lupt cu subiectul”.

Întrebările au fost puse în contextul unei reuniuni a comunității anglicane pe subiectul relațiilor între persoane de același sex. La întrevedere este de așteptat să fie impuse sancțiuni bisericii anglicane din Scoția, care a acceptat căsătoriile între homosexuali în această vară - după ce Biserica Episcopală Americană a votat în favoarea căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex, în 2015 - și a oficiat prima căsătorie săptămâna trecută.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri