Educaţie cu băţul, în peste 60% din familiile din România

Data publicării:
Copil legat de pat 5512765-Mediafax Foto-Ciprian Sterian

Unul din trei copii din România este victimă a violenței în familiei. Cu toate acestea, puțini părinți au curajul să apeleze la specialiști. Elena este mamă și recunoaște că bătaia nu este ruptă din rai.

„O palmă îl face pe copil să se închidă în el, să aibă probleme, să reacţioneze şi el în acelaşi fel”, susţine ea.

Majoritatea părinţilor din România nu gândesc însă aşa. În Bacău, spre exemplu, numai în primele 7 luni ale acestui an 48 de copii au fost bătuţi de părinţi. Astfel, Maria, o fetiţă de cinci ani fost luată din familia care o maltrata zi de zi.

Psihologii spun că primul pas în educaţie este autocontrolul. Și înțelegerea nevoilor copiilor. Dar înainte de toate, părinţii trebuie să aibă curajul şi să recunoască problema pe care o au.

Părinții învață să fie părinți și să își educe copii și altfel decât cu palma.

„Mă pregătesc un pic dinainte, adică de acasă şi îi spun, uite, o să mergem la magazin, eu o să am foarte mare nevoie de ajutorul tău, o să ajungem şi la cel de jucării, tu ai deja foarte multe jucării. Putem să negociem, poţi alege o singură jucărie”, aşa ar putea decurge o discuţie între părniţi şi copii, potrivit psihologului Diana Stănculescu.

Doar jumătate dintre părinții care își lovesc copii recunosc că fac asta.

În țară, sunt cinci centre care oferă gratuit consiliere parentală, în București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Suceava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri