Educație cu palma. Jumătate dintre copiii români sunt bătuți în familie

Data publicării:
copil abuz-1

Datele organizaţiei Salvaţii Copiii arată că în 63% din familii educaţia se face prin violenţă.

Este o violenţă care ne înconjoară şi care în momentul acesta devine periculoasă pentru formarea unei întregi generaţii. Omul adult este un om slab în momentul în care recurge la violenţă”, spune Mihai Gafencu, vicepreşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii.

În cele mai multe dintre cazuri, copiii sunt ţinte directe ale violenţei. De multe ori, însă, cad victime ale agresiunilor dintre părinţi.

„Copiii sunt victime colaterale ale fenomenului violenţei în familie. Ulterior, aceştia vor creşte şi poate la rândul lor vor deveni agresori în familie, pentru că violenţa este un lucru care se învaţă”, spune Aurelian Bocan, inspector principal în cadrul Poliţiei Capitalei.

Anul trecut, 10 copii din România au fost ucişi de părinţii lor. Alţi peste 600 au stat luni în sir în spital în urma bătăilor încasate acasă. Psihologii spun că trupul se vindecă de răni, dar sufletul nu. Consecinţele violenţei asupra copiilor sunt devastatoare, spun specialiștii.

„O stimă de sine scăzută, sentimente de irascibilitate în prezenţa celorlalţi, se închide emoţional. Îşi va reveni foarte greu sau poate niciodată”, spune Paulina Matei, psiholog.

La mai bine de un deceniu de la adoptarea legii care interzice orice formă de violenţă asupra copiilor, bătaia e încă prezentă în multe familii din România. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri