Educatoare dispuse să renunţe la 30% din salariu, pentru a nu fi date afară

Data actualizării: Data publicării:
educatoare2

Educatoarele dintr-o comună din judeţul Gorj se oferă să renunţe, fiecare, la peste un sfert din salariu. În schimb, ar urma să îşi păstreze toate locul de muncă. Sunt patru educatoare, însă Inspectoratul Şcolar Judeţean a alocat bani doar pentru plata a trei salarii.

În localitatea Roşia de Amaradia, judetul Gorj, funcţionează trei grădiniţe. Aici vin copiii din şapte sate. Anul acesta însă, Inspectoratul şcolar a primit mai puţini bani pentru salarii, iar bugetul i-ar ajunge numai până în septembrie. Un post din cele 4 de educatoare va fi, în acest caz, şters din statul de salarii. Ca să nu se ajungă aici, femeile sunt dispuse să facă şi compromisuri.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia: „Cele patru educatoare şi-au manifestat intenţia să renunţe la salariu, 25-30%, dacă e nevoie, tocmai pentru a nu pleca una dintre ele. Să rămână toate.”

Maria Trancă, educatoare: “Fiecare doreşte să-şi păstreze locul de muncă, mai ales că toate avem o facultate, toate suntem profesor cu gradul didactic întâi şi toate avem o familie de întreţinut.”

În condiţiile în care grădiniţele s-ar comasa, copiii vor parcurge chiar şi şapte kilometri până la unitatea de învăţământ. În comună sunt două microbuze cu care ar trebui să fie transportaţi toţi: de la grădiniţă până la ciclul gimnazial.

Părinte: „Vin copiii la 8 şi jumătate la grădiniţă pentru că nu se pot face cursele. Dacă s-ar comasa, vă daţi seama că atunci nu am avea cum să aducem copiii.”

Pentru inspectorul şcolar din judeţ, comasarea pare însă singura soluţie.

Ion Işfan, inspectorul general, ISJ Gorj: „Nu există copii, nu poţi să ţii şcoala în viaţă. Îi asigur pe toţi colegii mei că nu vor avea probleme cu salariile acolo unde formaţiunea de studiu funcţionează conform legii.”

Autorităţile dau asigurări că în situaţia în care şcolile vor fi comasate, nicio educatoare nu va rămâne fără post. Ar putea profesa în altă comună, nu se ştie, însă, deocamdată la ce distanţă de casă. O educatoare câştigă lunar în jur de 2.500 - 2.700 de lei, în funcţie de vechime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri