Efectele creşterii salariului minim - muncă la negru şi amenzi rutiere mai mari 

Data publicării:
salarii mediafax

 

Ca să evite costurile mari, mulţi dintre patroni îşi vor plăti angajaţii la negru sau le vor face contracte cu jumătate de normă, chiar dacă vor munci nu patru, ci opt ore, avertizează analiştii. Creşterea salariului minim va mai avea un efect - majorarea amenzilor rutiere.

Salariul minim va creşte de la 1 ianuarie cu 50 de lei, iar din iulie va ajunge la 900 de lei. Aparent, este o veste bună pentru cei aproape 700.000 de români care câştigă acum 800 de lei pe lună. În realitate, lucrurile stau diferit.

Creşterea salariului minim are un efect fiscal, are un efect de împovărare a mediului de afaceri, care este deja împovărat”, spune analistul Bogdan Glăvan.

La un salariu minim brut de 900 de lei, angajatul primeşte în mână 670 de lei, iar angajatorul cheltuie 1.153 de lei. Diferenţa o reprezintă taxele către stat. Prea mari, sunt de părere oamenii de afaceri.

„Salariul minim creează şomaj exact în rândul persoanelor defavorizate pentru că angajatorii vor avea acum un cost suplimentar de suportat”, adaugă analistul.

Care va fi efectul? Fie angajarea cu normă redusă, fie munca la negru. Oficial, mai bine de jumătate de milioane de români nu au un loc de muncă, iar numărul lor este în creştere.

„Cine vrea să-şi ţină un angajat la un salariu foarte mic îi face part-time şi nu e nicio problemă. Îl angajează în teorie cu patru ore după care nu face nimic altceva decât să-l ţină opt ore la serviciu”, apreciază omul de afaceri Liviu Rogojinaru.

Un efect al creşterii salariului minim va fi şi majorarea amenzilor pentru şoferi. Astfel, cea mai mică sancţiune va creşte de la 160 de lei la 170 de lei, în ianuarie, iar din iulie, ajunge la 180 de lei. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier se vor încadra între 1.890 de lei şi 9.000 de lei.

Prin majorarea salariilor mici, Guvernul speră să adune la buget 344 de milioane de lei.

Cu cei 179 de euro - salariul minim din prezent, România se situează pe penultimul loc în Europa. La sud de Dunăre, însă, lucrurile stau mai prost. Bulgarii primesc un salariu minim de 159 de euro pe lună, cu 20 de euro mai puţin decât românii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri