Efectul neașteptat al pestei porcine. Cresc vânzările de lăzi frigorifice

Data actualizării: Data publicării:
vandut

Criza pestei porcine are un efect surprinzător. La Galaţi şi Brăila, lăzile și combinele frigorifice se vând ca pâinea caldă. Explicaţia? Oamenii s-au grăbit să-şi taie porcii înainte sa le bata la poartă medicii veterinari să-i eutanasieze. Zilele trecute, autorităţile venite să sacrifice animalele în localitatea Vameş din judeţul Galaţi au mai găsit în tot satul 8 porci.

Ana Maria Dobre, jurnalist Digi24: De teama pestei porcine, gospodarii au început deja să îşi taie animalele, astfel că vânzările la lăzi frigorifice în zona Galaţi-Brăila au explodat, iar furnizorii abia mai fac faţă cererii.

De altfel, în multe magazine de electrocasnice stocurile de congelatoare aproape că s-au epuizat.

Mihai Chelba, director comercial magazin: În ultimele două luni, dacă pe timp de iulie, august, când a început să se accentueze tot fenomenul acesta, vânzările sunt cu 30-35 la sută în creştere la nivel naţional, în schimb, în zona focarului, acolo avem depăşiri de peste sută la sută.

Pentru cei mai mulţi proprietari de porci din zona Galaţi - Brăila, ziua de Ignat a venit mai repede în acest an. „Aici e Crăciunul, a venit, porcu-i la ladă. După cum se aude, cu pesta asta porcină, vine de la Galaţi dincolo, de la Brăila, l-am tăiat, l-am băgat în ladă şi să-l mâncăm. Cu spusele lor de la Guvern, că o să dea, nici măcar nu-i cântăresc, nu-ţi dă nimic la mână...”, spune un localnic.

„Decât să-l mănânce alţii, mai degrabă îl mâncăm noi. Adică să îl mănânce alţii.... ei îi dau foc”, adaugă un altul.

Medicii veterinari îndeamnă, însă, populaţia la calm.

Ionuţ Gurău, medic veterinar: A fost o panică în rândul cetăţenilor, ţinând cont de faptul că în localitatea Vameş a fost descoperit un focar de pestă porcină africană, dar cetăţenii ar trebui să nu se panicheze, există un anumit protocol dacă se descoperă focar de pestă porcină în localitate.

În judeţul Galaţi, sute de porci au fost sacrificaţi numai în ultimele zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri