"Electorata" a fost îmbunătăţită. Ratele la bănci vor putea fi reduse cu până la 900 de lei - proiect

Data publicării:
banca mediafax-1

În schimbul restructurării creditului, banca va prelungi perioada de rambursare cu doi ani. Proiectul de ordonanţă de urgenţă este pe masa Guvernului.

Ajutăm la înjumătăţirea ratei pe doi ani pentru persoane - inclusiv pensionari, doamnă ministru, nu doar salariaţi - cu venituri la media salarială, nu? O să explicaţi că e o măsură de stimulare a consumului şi de refinanţare a creditelor pentru persoane cu venituri sub medie. Este un lucru foarte bun, trebuie să îl facem. Dacă tot avem creştere economică trebuie să simtă oamenii lucrul ăsta, nu doar cifrele. O să explicaţi, o să vă certe toată lumea, dar să o facem, că e un lucru bun”, a spus Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de astăzi.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă - AICI

Nota de fundamentare - AICI

Ministerul Finanţelor Publice a publicat spre dezbatere publică forma actului normativ, care este analizat într-o primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri.

„Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate dependentă şi care realizează venituri din salarii, la funcţia de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate şi pentru alte forme de venituri, altele decât cele obţinute din activităţi dependente, din funcţia de bază.

Schema fiscală este opţională atât pentru debitor, cât şi creditor şi se va aplica pentru clienţii care solicită restructurare la bănci şi la instituţiile financiare nebancare (persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR.

Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii şi pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit şi reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei iniţiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, în anumite condiţii, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la creditele fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

În varianta elaborată iniţial, restructurarea creditelor trebuia să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Deducerea fiscală era limitată la 500 de lei pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri