Electrocasnicele arse, greu de despăgubit

Data publicării:
electronice electrocasnice frigider cuptor microunde aspiratoare - foto agerpres - 17 08 2015

Legea le permite companiilor să nu plătească nicio despăgubire dacă fenomenele meteo au generat supratensiunea. Astfel, companiile pot invoca de fiecare dată canicula sau viscolul drept principale cauze pentru defecţiunile de pe reţea. Rezultatul? Nu trebuie să plătească niciun leu pentru aparatele stricate.

Dacă frigiderul sau televizorul din casă se strică la tensiuni mai mari de 220 volţi şi vreţi să fiţi despăgubit de compania de electricitate, trebuie să parcurgeţi o procedură greoaie pentru a primi un aparat nou.

După ce aţi cerut despăgubirea, în cel mult 10 zile de la incident, un reprezentant al companiei de electricitate va veni acasă la dumneavoastră pentru a face verificări. Va emite apoi un proces verbal de constatare a pagubelor, apoi o comisie va analiza cele întâmplate şi va trimite decizia de acordare sau de refuz a despăgubirii.

Una dintre probleme este că nu există o instituţie imparţială care să facă verificările. Astfel, firma din vina căreia ni s-au stricat obiectele în casă este cea care decide să le plătească sau nu.

Dacă decizia este de acordare a despăgubirii, consumatorul trebuie să trimită un dosar plin cu documente justificative.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: În acest schimb de documente care pare nesfârşit, consumatorul are 2 luni la dispoziţie să trimită distribuitorului de energie următoarele acte: factura sau bonul fiscal care să demonstreze achiziţia aparatului care s-a defectat. Cine nu a păstrat chitanţele face o declaraţie pe propria răspundere privind data achiziţiei. Dacă aparatul a fost reparat între timp, este nevoie de un nou document care să arate costul reparaţiei. Dacă defecţiunile sunt prea mari şi aparatul trebuie înlocuit, este nevoie de constatarea în scris de la service-ul de electrocasnice. Nu lipseşte de la dosar nici cererea tip pentru despăgubire şi contractul cu compania care livrează curentul electric.”

Dacă toate actele sunt corecte, compania trimite spre client decizia de plată şi un alt proces verbal. În total, totul poate dura până la trei luni.

Cea mai mică despăgubire se acordă dacă aparatul electrocasnic este vechi. Dacă a fost folosit mai mult decât durata de viaţă înscrisă în cartea tehnică, atunci despăgubirea este jumătate din valoarea minimă de piaţă a unui aparat electrocasnic nou.

În mod curios, valoarea de piaţă a electrocasnicelor o stabileşte tot operatorul de reţea.

Nu primesc nicio despăgubire cei care nu plătesc taxa radio-tv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri