Eleva de la liceul „Gheorghe Lazăr” dăduse teză cu o zi înainte să moară de meningită

Data publicării:
elevi la scoala liceu

Alertă medicală la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti. Zeci de elevi şi profesori au primit tratament iar cursurile au fost suspendate, după ce o elevă de 18 ani a murit. Adolescenta a făcut o formă galopantă de meningită, din cauza unei bacterii care se poate transmite şi pe calea aerului. Medicii au decis să le facă analize colegilor fetei, din două clase. Elevii au primit antibiotice, la fel ca şi 10 profesori. Astăzi nu se fac cursuri iar clădirea colegiului va fi dezinfectată.

Nimic nu prevestea gravitatea afecţiunii pe care o avea eleva de 18 ani, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Miercuri a fost la cursuri şi chiar a dat o teză. Era în clasa a 12-a şi se pregătea intens pentru bacalaureat.

Miercuri noapte, starea elevei s-a agravat şi a ajuns la urgenţă, la Spitalul Universitar. Medicii au diagnosticat-o cu meningită fulminantă şi au transferat-o la Institutul Matei Balş. Starea sa de sănătate s-a degradat, însă, rapid, iar medicii nu au mai putut să o salveze.

Meningita e o inflamaţie a membranei care înveleşte creierul. Principalele simptome sunt dureri mari de cap şi febră puternică. Specialiştii spun că boala e provocată de viruşi ori bacterii.

„Când vorbim de o meningită bacteriană, mai ales de meningococ, evoluţia poate fi imprevizibilă, în câteva ore poate să apară o deteriorare a întreg organismului, cu modificarea funcţiilor, organelor. Chiar dacă e o situaţie rară, din păcate, poate fi foarte greu prevăzută şi uneori imposibil de tratat”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

În momentul în care medicii au anunţat că eleva s-a stins, autorităţile au intrat în alertă, pentru că meningita e o boală contagioasă. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică au prelevat probe de la adolescenţii cu care fata a intrat în contact în ultimele zile şi le-au administrat tratamente preventive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri