Sari la conținut
News Alert

Elicopter SMURD prăbușit. Raed Arafat: „Dacă va ieşi doctorul Arafat vinovat, automat îmi asum responsabilitatea şi am plecat”

Una dintre problemele sesizate de toată lumea este nefuncționarea motorului primei bărci care a sosit. S-a luat în considerare faptul că tehnica de intervenție trebuie tot timpul verificată, acesta este motivul deciziei. Tehnica nu era verificată la zi, asta a fost luată în considerare”, a explicat Raed Arafat.

O primă explicație a faptului că barca nu avea motorul pornit a fost dată tot de Raed Arafat, luni seara: „Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandrii jos nu poţi să ai bărci cu motor”.

Astăzi, însă, secretarul de stat în Ministerul de Interne a găsit altă variantă pentru barca fără motor: era în conservare şi nu a fost într-o misiune oficială.

Subliniez aspecte care au apărut pe parcurs. Unul este legat de nava MAI - ambarcaţiunea Jupiter care s-a zis că ea nu a fost chemată, a venit din proprie iniţiativă - da. Îi mulţumesc pentru asta. Nava este în afara intervenţiei şi este în conservare cu finalul sezonului estival. Ea nu trebuia să fie în apă, ci conservată. Că a fost în apă, că omul a participat, e un lucru pentru care-i mulţumim lui," a spus Arafat.

Reprezentanţii ISU au spus însă iniţial că motorul bărcii nu era pornit pentru că s-a pierdut cheia: „Acea barcă, în momentul respectiv nu au reușit să-i pornească motorul, de aceea au considerat oportun să vâslească, să nu mai piardă timpul.”

„Dacă va ieşi doctorul Arafat vinovat, automat îmi asum responsabilitatea că sunt vinovat şi am plecat. Dacă iese cineva vinovat, automat o să spunem, uite, acolo este vinovatul. Dar trebuie să lăsam ancheta să meargă ca să avem rezultatele, aşa cum facem acum, este imposibil să avem o concluzie. Orice situaţie de acest gen trebuie să fie analizată la rece de către experţi, deja o echipă de experţi pentru accidente aviatice s-a deplasat inclusiv de la Eurocopter. Orice investigaţie trebuie lăsată pe mâna celor care investighează cazul şi aici este vorba şi de Procuratură, care investighează şi va sta de vorbă cu toţi martorii. După acest lucru va putea fi trasă o concluzie”, a arătat secretarul de stat.

Este o suită tragică, când ajungem să-i asistam pe oamenii care ajung să-i asiste pe alții, nu cred că nimeni din cei ce analizează aceste sițuații realizează prin ce trecem noi ca persoane, colegii noștri pentru noi sunt mai mult ca familia noastră, pentru noi este devastator ceea ce s-a întâmplat. Nu tratăm problema cu superficialitate, pentru mine colegii sunt pe primul rând”, a mai spus Raed Arafat.