Enoriași excluși din Biserica Ortodoxă Română pentru că au susținut un preot pedepsit

Data publicării:
poza ianuntru vrancea buzau biserica

Credincioşii au aflat de pedeapsă când au ajuns la biserică. Pe un geam al unei uşi era lipit un afiş prin care erau anunţaţi că nu mai au dreptul să intre în lăcaşul de cult.

Nela Panaite, enoriașă: Sunt afectată. Atâta timp cât nu mai pot sa îmi aduc nepoata la împărtășit, nu mai pot să mai beneficiez să fac o pomană tatălui, nu mai pot să fac absolut nimic.

Lucica Vintilă, enoriașă: Am fost oprită de la Sfânta Împărtășanie de Preasfințitul Ciprian. Nu știu de ce pentru că nu l-am jignit, nu l-am supărat cu nimic.

Scandalul dintre enoriași și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a început în urmă cu opt luni, când oamenii au aflat că preotul care slujea de 16 ani la Parohia Sfântul Andrei va fi mutat la o altă biserică. Enoriaşii cred că astfel era sancţionat pentru că soţia sa avusese un magazin de obiecte religioase.

Aici a fost librăria „Cuvântul” care a aparținut soției părintelui Vatra, până acum doi ani. Ea s-a închis acum doi ani”, spune un localnic.

Credincioşii au sărit în apărarea preotului. Au organizat mai multe proteste şi chiar au editat o broşură în care au povestit situația de la Parohia lor. Consecinţa a venit rapid.

Dragoș Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei: Permanența Consiliului Eparhial a luat decizia excomunicării sau a excluderii din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Baneș și Nela Panaite.

Excomunicarea este cea mai grea pedeapsă pentru un creştin. Faptele pot fi iertate de Biserică în anumite condiţii.

Dragoș Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei: Există posibilitatea ca aceste persoane să fie reprimite în Biserică, însă vor trebui să facă pocăință și să își ceară iertare în fața comunității din Parohia Sfântul Andrei.

Părintelui Giorgică Vatra nu doar că i-a fost luată parohia. Preotul are de ispăşit şi un canon - trebuie să stea 30 de zile la o mănăstire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri