Este oficial: Principesa Margareta poate deveni Regina României

Data actualizării: Data publicării:
principesa margareta
FOTO: Facebook. Familia Regală a României

Principesa moștenitoare Margareta poate accepta, începând de astăzi, titlul de Regina României, conform site-ului Familiei Regale, unde a fost republicat un articol din Statutul Casei Regale care stipulează acest aspect.

Este vorba de o decizie a Casei Regale, care vine de facto, este prevăzută în normele fundamentale ale Familiei Regale a României.

Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regina, indiferent de poziția Familiei că Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, potrivit articolului 1 din Statutul Casei Regale.

Între prerogativele viitoarei suverane se numără dreptul de a lua decizii legate de proprietăţile Casei Regale a României şi asupra oricăror alte chestiuni legate de Casa Regală.

De asemenea, „şeful Casei Regale se asigură de păstrarea şi recunoaşterea drepturilor, onorurilor şi prerogativelor Casei Regale prin toate mijloacele ce-i sunt la dispoziţie, şi reprezintă sau numeşte reprezentanţi în relaţia cu autorităţile de Stat, pentru protecţia averii si drepturilor Casei Regale. Este singurul deţinător al acestui drept”.

Conducătorul Casei Regale are şi păstrează toate drepturile de „fons honorum” şi poate continua să acorde titluri, decoraţii, ordine, distincţii şi medalii. „Şeful familiei regale este şi va rămâne Mare Maestru al Ordinului Carol I, care se află sub controlul exclusiv al Casei Regale a României. Casa Regală va numi toţi membrii Ordinelor Dinastice şi administraţia acestora, iar acordarea va fi însoţită de înregistrări ale primitorilor şi distincţiilor, şi va avea loc potrivit deciziei şefului Casei Regale”, aşa cum este precizat în statut.

Viața ASR Margareta 

Viitoarea suverană s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a regelui Mihai I şi a reginei Ana şi a devenit Custodele Coroanei române anul trecut după ce regele Mihai I s-a retras din viaţa publică din motive de sănătate, notează News.ro. 

Este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

Şefa Casei Regale a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, a părăsit Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dedica cauzei României.

A sosit în ţară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an a înfiinţat, împreună cu tatăl său, regele Mihai, Fundaţia „Principesa Margareta a României", dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.

Potrivit Constituţiei din 1923, care stabilea succesiunea după legea salică, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi surorile sale nu ar fi putut accede la tronul României, în cazul reinstaurării monarhiei.

La 30 decembrie 2007, însă, Regele Mihai a promulgat noul statut al Casei Regale a României. Este actul oficial prin care Regele Mihai o numeşte pe Principesa Margareta moştenitoarea la tron.

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, la domiciliul său din Elveția. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.

CITIȚI ȘI:  REGELE MIHAI A MURIT. Va fi adus în ţară în 13 decembrie

                     DECES REGE. Ordinea de succesiune în Casa Regală a României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri