Este vacanță, dar nu toți copiii se bucură de ea. Povestea a doi frați care n-au văzut niciodată marea, dar visează la ea

Data actualizării: Data publicării:
Doi frățiori desenează la un birou mic.
Este perioada vacanței de vară, iar cei mai mulți dintre copii își pregătesc bagajele să plece la mare sau la munte. Din păcate, nu toți sunt atât de norocoși. Foto: Captură TV Digi24

Este perioada vacanței de vară, iar cei mai mulți dintre copii își pregătesc bagajele să plece la mare sau la munte. Din păcate, nu toți sunt atât de norocoși. 1 din 4 copii din țara noastră nu a fost duși niciodată într-o vacanță. Chiar dacă viața îi pune greu la încercare, ei nu își pierd speranța și speră că într-o zi vor ajunge pe o plajă, la soare.

Bianca este o mamă de 36 de ani care îi crește singură pe cei doi copii.

David: Am visat că eram la plajă.
Reporter: Serios?
David: Da.
Reporter: Și cum era în visul tău?
David: Frumos... Să stau pe șezlong, așa relaxat, să beau și eu un suc.

David nu a fost niciodată la plajă. Pe lângă dificultățile de a crește singură cei doi copii, mama trebuie să acopere și costurile terapiei pe care băiețelul de 6 ani le face pentru că suferă de o boală rară.

Bianca: Sunt perioade în care mâncăm doar unt pe pâine... Din indemnizație plătim dările, suntem la zi cu toate, nu avem nimic în urmă. Încerc să mă las pe mine, să am ce să le dau lor.

Prioritatea Biancăi este ca cei doi copii să poată merge la școală. Știe că educația este singura șansă pentru a scăpa de sărăcie.

Bianca: Putere să am, să duc în continuare crucea asta pe care o am. E greuț. Fetița, îi trebuie și ei de școală, de îmbrăcat, de încălțat... a crescut... mâncare

Sora lui David: FB, FB, aici e din clasa a doua... Am avut un bine în clasa a doua la mate, a fost acolo o chestie.

„Peste 1.400.000 de copii din țara noastră trăiesc în condiții atât de grele, încât uneori nu au parte nici măcar de o masă caldă pe zi”

În situația familiei Neagu sunt mai bine de jumătate din familiile din România.

Liliana Bibac, „Salvați Copii”: Dacă în 2019, 54% dintre familii din România nu își puteau permite, nu aveau bani să meargă o săptămână undeva în vacanță departe de casă, în anul 2020 a crescut ponderea la 56% dintre familii.

Larisa Rațiu, jurnalist Digi24: Peste 1.400.000 de copii din țara noastră trăiesc în condiții atât de grele, încât uneori nu au parte nici măcar de o masă caldă pe zi. Pentru ei nu se mai poate pune problema de o vacanță la mare sau la munte. Situația este și mai gravă pentru cei 20% dintre micuții care sunt crescuți doar de un singur părinte și care de abia reușesc să se descurce de la o zi la alta.

Anul trecut, 76% dintre familiile care au mai mult de doi copii nu și-au permis o vacanță.

Reporter: Larisa Rațiu / Imagine: Pepino Stanciu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri