Experiment într-un bloc din Timișoara: facturile la căldură, reduse la jumătate

Data publicării:
experiment incalzire bloc timisoara

Sistemul centralizat de încălzire din Timişoara presupune distribuţia apei calde în blocuri prin nişte ţevi montate în dreptul fiecărei scări. Agentul termic urcă pe coloane, iar căldura ajunge mai greu la cei care locuiesc la etajele superioare. În plus, dacă unul dintre vecini opreşte căldura, agentul termic se întrerupe pentru aproape jumătate din clădire.

Ion şi Elena Sultan stau din tinereţe la ultimul etaj al unui bloc din Timişoara. În fiecare iarnă, factura la încălzire depăşea 400 de lei, în condiţiile în care plătesc şi vara un avans pentru zilele friguroase. Din păcate, niciodată nu era suficient de cald în casă. Au avut norocul ca să fie introdus un sistem experimental de distribuţie a căldurii în blocul lor.

Acum, fiecare apartament este racordat la magistrala principală, iar locuinţele sunt independente una de alta, astfel că fiecare locatar îşi poate regla consumul de căldură după cum doreşte.

„Înainte plăteam 4 milioane, acuma mă gândesc la 2 milioane, 2 milioane jumate. La o pensie contează. În atâtea luni, 6 luni de iarnă, înseamnă că sunt niște avantaje”, spune Ion Sultan.

Am dat drumul la probă, merge totul foarte bine. Am dat o oră-două şi era cald peste tot”, spune și Elena Sultan, care adaugă că înainte se încălzea apartamentul mult mai greu.

Noul sistem de încălzire echivalează cu deţinerea unei centrale termice proprii.

„Problema cea mai mare era gestionarea consumului de energie ca să şi-l gestioneze singuri şi ulterior plata”, declară Petrică Pampu, directorul general COLTERM Timișoara.

În Timişoara mai sunt 70.000 de apartamente branşate la sistemul public de termoficare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri