Video Experiment. Testul ochelarilor care îți arată cum sunt deformate simțurile atunci când bei

Data actualizării: Data publicării:
ochelari deformare simturi
Reporterul Digi24 Alexandra Georgescu testează ochelarii care arată cum sunt afectate simțurile atunci când consumi alcool

România se află pe locul 10 în lume la consumul de alcool, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Din păcate, aceste date au consecințe pe șosele. Poliția Rutieră arată că 3% din accidentele grave sunt atribuite consumului de alcool la volan. Un șofer cu o alcoolemie între 0,20 miligrame pe litru și 0,50 miligrame pe litru are un risc de trei ori mai mare de a muri într-un accident decât unul care nu bea alcool la volan, avertizează specialiștii OMS.

Atunci când te urci băut la volan, nu mai apreciezi corect distanțele, astfel că nu îți pui în pericol doar viața ta, ci și pe a celorlalți participanți la trafic.

„Dincolo de sancțiunea pe care o primim din partea poliției, întrucât în România toleranța este de 0,00 în ceea ce privește consumul de alcool, trebuie să ne gândim când plecăm la drum că avem un singur scop: să ajungem în siguranța la destinație”, spune Silviu Toma, trainer de conducere defensivă.

Alcoolul dăunează grav șoferilor: afectează viteza de reacţie, diminuează coordonarea și scade vigilența.

Silviu Toma, trainer de conducere defensivă: „E un exercițiu cu mai multe elemente combinate. Evident că în momentul în care consumi alcool, având reacțiile deformate, riscul de a lovi jaloane și de a greși este foarte mare. În locul jaloanelor pot fi pietoni, alte mașini sau alte obstacole pe care le găsim în traficul obișnuit”.

Mai mulți tineri cunoscuți în mediul online au participat săptămâna trecută la un experiment care confirmă că simțurile se deformează după consumul de alcool.

Silviu Toma, trainer conducere defensivă: „În prima parte a experimentului nostru am testat viteza de reacție a 11 tineri fără să fi consumat băuturi alcoolice. După ce au consumat trei pahare alcool, rezultatul a fost cu 14% mai slab. Poți să faci diferența la cald între cele două situații și conștientizezi pericolul la care te expui când conduci sub influența băuturilor alcoolice”.

Am încercat un alt test, cu o pereche de ochelari care îți deformează percepția și îți încetinește reflexele așa cum o face și alcoolul.

Silviu Toma, trainer: „Urmează un test în care trebuie să lovești mingea cu acești ochelari la ochi. Hai să facem testul”.

Rezultatul? Îl puteți vedea în imaginile de mai sus. Piciorul pur și simplu nu s-a mai putut coordona cu celelalte simțuri pentru a primi o pasă ușoară cu o minge de fotbal, dată de la scurtă distanță.

Concluzia? Silviu Toma, trainer conducere defensivă: „Dacă reperul tău nu este acolo unde crezi tu că e, nu ai cum să aticipezi și evitarea obstacolului este foarte greoaie”.

Am întrebat câțiva șoferi despre experiența de a se urca băuți la volan. Iată răspunsurile:

„După ce bei nu ar trebui să te urci la volan și asta ar trebui să o știi tu. O singură dată m-am urcat la volan băut, dar atunci doar am mutat mașina de pe stradă în parcare”, spune un tânăr.

„Inconștiență, oameni fără minte. Ar trebui să se gândească la viața fiecăruia. Să urce fără niciun gram de alcool la volan”, spune un bărbat.

- Vi s-a întâmplat să vă urcați la volan după ce ați băut o bere?

- Da, o dată. Adică da, mi s-a întâmplat. Nu am o părere foarte bună, nu recomand, nu sunt de acord, completează un alt șofer.

Peste 42.000 de permise au fost ridicate în perioada verii. Dintre acestea, 6.600 au fost reţinute pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri