Expert în construcţii: Aproximativ 20% dintre clădirile noi nu corespund normelor şi ar trebui puse în siguranţă

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24-2

 

„Din ce am văzut, din ce cunosc, pot să afirm că este un procent de genul acesta, pentru că beneficiarii vor să aibă o construcţie cât mai ieftină posibilă. Legislaţia este într-o tranziţie perpetuă, sunt o serie de criterii care nu mai sunt specificate nicăieri, criterii tehnice. Un proiectant tânăr nu mai are repere, nu mai ştie cum trebuie să facă, pentru că legislaţia a fost aprogată şi nu au fost păstrate lucrurile bune în cea nouă. În România poate construi oricine, dar nu oricine a învăţat despre sistemul de conformare structurală”, a spus Ioan Paul.

Acesta a exemplificat cu situaţia unei clădiri care, după nici 10 ani de la ridicare, a avut nevoie de refacere a capacităţii structurii. „Structura nu avea capacitatea de a rezista la un vânt de cod, potrivit normativelor româneşti”, a spus expertul în construcţii.

„Nu se întâmplă des astfel de situaţii, pentru că proprietarii nu toţi sunt foarte mari şi puternici, care îşi permit acest lucru. Doar societăţile multinaţionale, care au o diligenţă, care ştiu exact ce achiziţionează. Acestea verifică tot şi apoi duc negocierile financiare”, a afirmat profesorul universitar.

Potrivit acestuia, verificarea unor clădiri trebuie să fie permanentă, chiar normativele spun că verificarea trebuie să se facă în timp.

„Beneficiarul trebuie să respecte asta, iar proiectantul trebuie să spună exact ce trebuie să se urmărească, trebuie făcută o amprentă dinamică a construcţiei, este singurul element care poate fi măsurat. Mai putem măsura care sunt caracteristicile dinamice proprii ale structurii. Ştiind lucrul acesta se poate constata dacă o serie de parametri se modifică sau nu după un seism, un vânt cu caracter de calamitate”, a declarat Ioan Paul.

Expertul a făcut referire şi la o altă clădire din centrul Bucureştiului, care, în 1997 – 1998 a fost expertizată tehnic şi s-a constatat că trebuie demolată. „În 2000 am fost chemat de noul proprietar şi mi s-a cerut să o supraetajez, am spus că nu se poate. Peste câţiva ani a fost supraetajată”, a susţinut expertul în construcţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri