Fabrica de porțelan de la Curtea de Argeș, închisă

Data publicării:
farfurie portelan

Gheorghe Iordache este unul dintre cei 2000 de angajaţi ai fabricii de porţelan din Curtea de Argeş, care timp de 33 de ani a muncit aici, la sectorul de fasonat bibelouri şi farfurii.

„După 89 s-a mai împuţinat, nu prea a mai mers ca lumea, mergea, dar mai puţin. Unde ajungeau obiectele pe care le făceaţi? Majoritatea la export”, afirmă Gheorghe Iordache, fost salariat.

Fabrica a fost înfiinţată în 1970 şi producea porţelan de calitate care mergea aprope exclusiv la export.

„De aici mi-am crescut copii. Vă pare rău când vedeţi ce s-a întâmplat? Păi ne pare că a luat locurile la oameni", mărturisește un fost angajat.

În 2007, fabrica a intrat însă în faliment pentru datorii de 3 milioane de euro.

„În perioada comunistă, nu era casa în România în care să nu existe măcar un bibelou fabricat la Curtea de Argeș. De altfel, alături de tigările și cafeaua de contrabanda, figurinele de porțelan erau printre lucrurile oferite cel mai des medicilor și profesorilor, drept mită. După revoluție însă celebrul pescar și delicata balerină au fost înlocuite de porțelanurile chinezești”, relatează Manuela Rolea, reporter Digi24.

Primarul din localitate, şi el fost angajat al fabricii, spune că de câteva luni aceasta a fost cumpărată de un investitor care vrea să facă aici un depozit de prelucrare a lemnulului. Este bine pentru bugetul primăriei, pentru că vor veni aici 200.000 de lei anual din taxe şi impozite, dar vor apărea şi noi locuri de muncă.

S-a vândut integral, halele de producţie, terenul aferent, terenul având în jur de 5 hectare plus suprafaţa construită a fabricii de 3,5 hectare”, declară Nicolae Diaconu, primar Curtea de Argeş.

Municipiul Curtea de Argeş are 32.000 de locuitori iar rata şomajului este de 6 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri