Sari la conținut

Fără ambulanță în a doua comună ca mărime din țară

La poalele munţilor Baiului, comuna Valea Doftanei este formată din satele Teşila şi Trăisteni, întinse pe aproape 30 de kilometri pătraţi.

Cel mai apropiat oraş, Câmpina, se află la 35 de kilometri. Însă, din distanţelor mari dintre case şi a drumurilor de munte, ambulanţele ajung greu la urgenţe. Iarna, în cel mai bun caz, într-o oră.

"E nevoie, pentru că e mai izolată şi populaţia e destul de numeroasă şi probleme sunt. Chiar eu am avut probleme cu unul din băieţi şi până a venit a trebuit să găsim o maşină, să îl duc la spital."

„Sunt destule situaţii când nu a avut lumea maşină, până vine salvarea, până anunţă, până nu ştiu ce, e destul de greu."

Pentru orice necaz, cei peste 6 mii de locuitori ai comunei merg la medicii de familie care lucrează de luni pâna sâmbata.

Cristina Brătilă - medic de familie: "Lunea sunt până la ora trei şi după aceea am două ore de teren şi, în restul săptămânii, până la ora unu am cabinet şi după aceea două ore de teren. Am avut multe cazuri grave, da... Accidente vasculare, care necesitau să ajungă la spital cât mai repede, hemoragii digestive, fracturi deschise, naşteri, am avut la dispensar naşteri."

Primăria a cerut încă din 2012 ca unitatea locală de pompieri să fie dotată şi cu o autospecială SMURD, dar până acum nu a existat un vehicul disponibil.

Ioan Manea - primarul comunei Valea Doftanei: "Este de datoria Ministerului de Interne este să doteze aceste unităţi, din zonele şi din localităţile mai îndepărtate. Un medic de familie, vă daţi seama, ce poate să intervină? Decât la minimul necesar, în caz de urgenţe."

Nicolae Popescu - şef ISU Prahova: „Noi avem personal pregătit ca paramedici iar atunci când vom primi ambulanţe tip B vom dota toate aceste structuri de intervenţie şi, mai mult decât atât, vom realiza mai multe structuri de intervenţie.”

Comuna Valea Doftanei este a doua din țară ca mărime. În zona de nord a acesteia au fost construite în ultimii ani în jur de 700 de case de vacanță și pensiuni.