FĂRĂ ASIGURARE PENTRU LOCUINŢE. Românii nu şi-au mai reînnoit poliţele

Data publicării:
4 2003catalogbeta-52827

Firmele de asigurări mai aveau active la finalul lunii septembrie a anului trecut doar 3,3 milioane de contracte facultative de asigurare a locuinţelor, cu o treime mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2011, când existau 4,9 milioane de locuinţe asigurate, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Suntem într-o perioadă în care avem scăderi peste tot. Atunci când sistemele, în mod global sunt în scădere, nu poate decât rarisim să crească o mică componentă a lor", spune Ionel Dima, broker de asigurări.

Nici măcar introducerea obligatorie a asigurării locuinţelor în vara anului 2010 nu şi-a atins scopul. În decembrie 2010, în prima jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii, erau încheiate aproape 370.000 de poliţe de asigurare. În august 2011, numărul poliţelor ajunsese la 819.000. De atunci însă a urmat o perioadă de scădere abruptă. Abia din toamnă, de când asigurările facultative pentru locuinţe nu îi mai scutesc pe oameni de încheierea unei poliţe obligatorii cifrele au început să mai urce uşor.

Nu s-au aplicat măsurile de rigoare, respectiv amendă pentru cei care nu şi-au încheiat această poliţă, iar cei care au încheiat poliţa văzând acest lucru nu şi-au mai reînnoit poliţele", declară Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR.

Desele schimbări ale legii i-au făcut pe români să renunţe la asigurare. La Oradea, spre exemplu, sub 5 la sută din totalul locuinţelor sunt asigurate.

În acest moment, în municipiul Oradea există aproximativ 4.000 de clădiri pentru care s-a făcut asigurare oblifatorie dintr-un total de 90.000 de clădiri. Momentan municipalitatea nu aplică amenzi”, afirmă Mirela Macra, purtător de cuvânt la Primăria Oradea.

La nivel naţional, la sfârşitul lunii septembrie, aproape 60 la sută din locuinţe erau neasigurate. Oamenii dau vina pe lipsa banilor.

Potrivit brokerilor, companiile de asigurări ar putea ieftini poliţele de asigurare în perioada următoare. Asta pentru că reducerea numărului asiguraţilor pune presiune pe asigurători într-o piaţă tot mai competitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri