Fără experiență, dar cu pretenții la salariu: 2 din 10 tineri români nici nu muncesc, nici nu studiază

Data publicării:
tineri
Fără experiență, dar cu pretenții la salariu: 2 din 10 tineri români nici nu muncesc, nici nu studiază. Foto: Profimedia

Paradox pe piața muncii: românii își caută job-uri, însă puțini sunt contactați de angajatori, deși companiile au nevoie de forță de muncă. Ar vrea să recruteze tineri pe care să-i formeze în spiritul companiei, însă cei de până în 24 de ani acceptă greu. Puținii candidați tineri au devenit și mai pretențioși. Vor bonusuri pe lângă salariu, chiar dacă nu au experiență, spun specialiștii în resurse umane. La noi, mai mult de 20% dintre tinerii nici nu lucrează, nici nu studiază, arată datele europene.

-De cât timp lucrezi?
-Din septembrie. Cafenea.
-Am picat admiterea la Academia de Poliție și am vrut să vin în București ca să mă pregătesc la cel mai înalt nivel și aveam nevoie de un job. Ne-au mărit salariile. E un mediu foarte bun de început. Avem bonusuri dacă facem vânzări, 2 zile libere pe săptămână, 8 ore, program normal, super lejer, drăguț. Mie-mi place.

Cazul tânărului este unul fericit, în condițiile în care 2 din 10 români cu vârsta de până la 24 de ani nu vor să se angajeze. Mai mult, potrivit Eurostat, România ocupă locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul tinerilor care nici nu lucrează și nici nu sunt înscriși într-o formă de învățământ

Adrian Dan, sociolog: Refuză să accepte un salariu minim pe economie. Este această diferență destul de mică între câștigurile pe care acești tineri le au din diferite surse și salariul minim pe economie cu care de obicei sunt tentați de angajatori. Neavând experiență, evident nu li se poate oferi mult mai mult. Salariile nu sunt atât de mari încât potențialii angajați să nu solicite și bonusuri, mai ales că apare și comparația cu alte joburi.

Aproape trei milioane de români ar putea lucra, dar nu se angajează din diverse motive.

Până în 2030, UE a stabilit că 78% dintre europeni să fie angajați. În 2023, doar 67% dintre români au un loc de muncă, ceea ce înseamnă că, în mai puțin de 7 ani, piața forței de muncă trebuie să activeze peste 1 milion de oameni. Pare ușor, însă diferența este uriașă, atrag atenția specialiștii în resurse umane.

Candidații au devenit mult prea pretențioși, spun specialiștii în resurse umane.

Bogdan Badea, expert Resurse umane: Probabil sunt cei care sunt întreținuți de cineva plecat la muncă în afară și nu se duc nici să se declare șomeri și nici să se angajaze, dar e clar că activarea în câmpul muncii a acestei populații active poate fi o mare șansă să ne acoperim nevoile interne. Companiile au nevoie de forță de muncă și există în continuare o cerere foarte mare, de aici și acest import de forță de muncă. Avem țări ca Olanda sau Cehia care au peste 80% din populația activă angajată.

Topul țărilor în care tinerii nici nu muncesc, nici nu învață este condus de Italia și Grecia. În clasament urmează Spania, Bulgaria și România.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri