Fată de 16 ani, dată în urmărire naţională

Data actualizării: Data publicării:
minora disparuta vaslui

O adolescentă de 16 ani din Vaslui este dată în urmărire naţională, după ce a plecat de la şcoală şi nu a mai ajuns acasă. Bunicii fetei, cei care o cresc, fac apel la toţi cei care au infomaţii despre ea să îi ajute. Veniţi şi ei din străintate, unde sunt plecaţi la muncă de mulţi ani, părinţii adolescentei au refuzat să facă vreo declaraţie.

Fata de 16 ani, elevă în clasa a X-a la un liceu din Vaslui, locuieşte de patru ani numai cu bunicii pentru că părinţii sunt la muncă peste hotare. Săptămâna trecută, adolescenta a plecat de acasă şi nu s-a mai întors.

„Poliţiştii au fost sesizaţi în dimineaţa de 21 martie de bunica minorei despre faptul că aceasta a plecat la şcoală şi nu a mai revenit la domiciliu”, spune Silvia Manta, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Specialiştii spun că povestea copilei este de fapt trauma a mii de copii lăsaţi în grija bunicilor, după ce părinţii pleacă în alte ţări în căutarea unui trai mai bun.

„Criza economică va forma acei părinţi de sacrificiu, care pleacă la drum cu o convingere greşită a faptului că o fac spre binele copilului. Ei vor să se simtă util, vor să lase ceva în urmă, vor să le aducă un trai mai bun, dar totul este din punct de vedere material. Ceea ce lasă, de fapt, în urmă, sunt propriii lor copii. Copiii aceştia trăiesc permanent cu teama că nu sunt iubiţi de părinţii lor şi de nimeni altcineva şi cred că aşa şi merită să se întâmple”, afirmă Monica Dobrea, psiholog.

În judeţul Vaslui sunt 56.000 de elevi. Mulţi dintre ei au ambii părinţi plecaţi în străinătate. O treime din elevii care au părinţii plecaţi în străinătate sunt în evidenţa Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

E vorba de 1.080, la acel procent de 1,83 pe judeţ, cu ambii părinţi. Şi ne ducem undeva în 3000 de copii”, spune Daniela Laic, directorul CJRAE Vaslui.

Fata de 16 ani este dată acum în urmărire naţională. Între timp, părinţii ei s-au întors în ţară, însă nu au vrut să vorbească despre situaţia creată.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri