Fermierii nu se înghesuie la credite. Statul garantează 50% din creditul luat pentru cumpărarea unui teren

Data publicării:
agricultura-1

Situaţia se schimbă însă când e vorba de credite mai mari, cum a fost cel al Ioanei Băsescu. Fiica preşedintelui a luat un credit ipotecar de un milion de euro de la CEC şi cu încă 280.000 de euro din surse proprii a cumpărat 290 de hectare de teren agricol.

Dănuţ Puişor se ocupă de apicultură de 33 de ani. A moştenit o afacere de familie şi acum produce anual 15 tone de miere. Ca să îşi dezvolte producţia a luat fonduri europene, dar şi credit bancar. Drumul nu a fost uşor.

„Fără credite și fonduri europene nu poți să îți dezvolți această meserie. Am girat cu imobile. Familiile de albine nu sunt luate în considerare”, spune acesta.

Cu banii a cumpărat un camion şi utilaje pentru procesarea mierii. Acum, vinde inclusiv miere ecologică.

„În agricultură, anii de producție diferă, din cinci ani, trei sunt buni, doi foarte slabi, ca anul acesta. Am avut un an deficitar”, mărturisește Dănuț Puișor.

Din cauza costurilor prea mari şi a condiţiilor, sunt cazuri în care fermierii au renunţat să mai ia un credit. Pentru a-i ajuta pe fermieri, statul garantează acum jumătate din valoarea unui împrumut pentru cumpărarea de teren agricol. Fermierul trebuie să aibă însă 10% bani de avans.

„Toate băncile au spus că nu pot să ofere credite doar cu garantarea terenului respectiv care se achiziţionează. Să nu îl punem pe fermierul respectiv în situația să vină şi cu garanţiii colaterale”, spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Până acum doar şapte bănci oferă astfel de credite. În ciuda greutăţii cu care fermierii iau fonduri europene sau credite, agricultura este cea care a susţinut creşterea economică din 2012.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri