Firmele de apartament din Cluj-Napoca vor plăti impozite chiar şi de zece ori mai mari în 2016

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015

Cei care au sedii de firme, cabinete sau PFA-uri înregistrate în propriile locuinţe plătesc de anul acesta un impozit diferenţiat. Nu mai primează calitatea de persoană fizică sau juridică a proprietarului, ci scopul pentru care e folosită locuinţa.

Pentru camera sau camerele folosite în activităţi economice impozitul este majorat, iar pentru camerele folosite ca destinaţie rezidenţială impozitul este mai mic,” spune Adrian Benţa, specialist fiscal.

Dacă luăm exemplul unui apartament de 100 de metri pătraţi, cu patru camere, situat într-o zonă centrală a Bucureştiului, din care 2 încăperi sunt folosite pentru firmă, iar celelalte 2 drept locuinţă, atunci impozitul este de 546 de lei. Se plătesc 364 de lei ca impozit pe cele două camere destinate firmei, iar restul de 182 de lei reprezintă impozitul pe partea din apartament folosită ca locuinţă. Dacă tot apartament ar fi folosit pentru firmă, atunci impozitul ar fi de 728 de lei. Suma creşte de 10 ori dacă locuinţa nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani!

Pentru un apartament similar din Cluj-Napoca, folosit tot ca locuinţă, dar şi ca sediu de firmă, impozitul ajunge să fie de trei ori şi jumătate mai mare decât în Capitală. Diferenţa e dată de cotele diferite de impozitare pentru clădiri stabilite de consiliile locale.

Dacă luăm exemplul Bucureştiului, cu 0,2%, înseamnă că s-a dublat impozitul, iar dacă luăm exemplul Clujului, unde s-a selectat de către Consiliul Local 1%, înseamnă că impozitul în acest caz va creşte de 10 ori,” explică Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Evaluatorilor Autorizaţi.

Sunt multe cazuri care proprietarii apartamentelor sau ai caselor NU pot estima cât la sută din locuinţă e destinat afacerii.

Vei declara cine este plătitorul utilităţilor şi de aici se va stabili dacă utilizarea este rezidenţială sau nerezidenţială,” adaugă Adrian Vascu.

Dacă facturile sunt achitate de o persoană fizică, atunci impozitul aplicat este cel mai mic, adică cel pentru o locuinţă obişnuită.

Ulterior noi vom face verificări să vedem dacă într-adevăr se mai încadrează în categoria clădiri rezidenţiale,” spune Daniela Rus, director Direcţia Impozite şi Taxe Locale, sector 6.

Cei cu afaceri în locuinţele proprii au timp până la 31 martie să-şi declare activitatea economică la Direcţiile de Taxe locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri