Fiscul execută prin surprindere. Mii de români au conturile blocate deşi nu au primit somaţie

Data publicării:
anaf

Unul dintre românii care a descoperit că are poprire pe cont spune că nu a primit nicio somaţie de la Fisc, deşi funcţionarii sunt obligaţi să anunţe cu 30 de zile înainte de a trece la acţiune.

„Automat s-au adunat datorii către ANAF şi implicit a apărut şi poprirea. La mine nu a ajuns acea scrisoare, problema este că poate la cutia de poştă nu a ajuns scrisoarea, poate scrisoarea a fost trimisă”, povesteşte Alexandru Zodieru.

„Comunicarea somaţiei trebuie să ajungă la contribuabil într-un plic, într-o formă scrisă. Procedura nu este întotdeauna failibilă, pentru că acele plicuri, din diverse considerente, nu ajung la destinatar”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Reprezentanţii Fiscului spun că trimit somaţie pentru fiecare român cu datorii, dar contribuabilii nu ridică scrisorile de la poştă.

„În principiu, contribuabilii ar trebui să ştie că au acele obligaţii de plată asupra cărora a început executarea silită, în baza somaţiei care li se comunică”, afirmă Nicoleta Rogalski, purtător de cuvânt DGRFP Brasov.

O listă cu datornici-firmeapare pe site-ul ANAF. În ceea ce privește persoanele fizice, pe site-ul ANAF se pot verifica, după CUI sau CNP, ce acte administrative se emit. Numai că acte administrative nu înseamnă doar înștiințări de popriri, ci tot felul de acte necesare în relațiile cu ANAF.

„Se comunică pe site-ul ANAF-ului aceste forme de executare silită, iar după 15 zile de la publicarea pe site se consideră comunicate”, precizează Marius Fandly, reprezentant ANAF Bihor.

În urma popririi pe cont, Fiscul poate să reţină chiar şi o treime din veniturile salariale.

Inspectorii fiscali au blocat anul trecut un milion şi jumătate de conturi în care erau aproape 5 miliarde de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri