Fiscul vă intră în casă. Dacă nu v-aţi plătit taxele şi impozitele, veţi fi vizitaţi la domiciliu de inspectorii ANAF 

Data publicării:
declaratii ANAF 1175079-Mediafax Foto-Viorel Dudau

Măsura verificării la domiciliu este prevăzută într-un proiect al Ministerului de Finanţe, aflat în dezbatere publică.

Conform Proiectului de ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, contribubilii au obligaţia de a permite efectuarea cercetărilor la faţa locului.

„Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul sau în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente”, se arată în Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Pe de altă parte, și inspectorii sunt obligați să-i înștiințeze pe contribuabili de începerea verificărilor.

„Percheziţia domiciliară poate fi dispusă numai de judecător, prin încheiere motivată, în cursul urmăririi penale, la cererea procurorului, sau în cursul judecăţii”, se arată în articolul 100 al Codului de procedură penală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri