Fondurile de pensii, afectate de "Ordonanţa lăcomiei"

Data publicării:
lei bani hartii un milion pachet shutterstock_660704686
FOTO: Shutterstock

Ordonanţa lăcomiei” are efecte în lanţ, contestate de toată lumea. Nici fondurile de pensii nu sunt ocolite: sunt obligate să îşi majoreze capitalul social.

lei bani hartii un milion pachet shutterstock_660704686
FOTO: Shutterstock

Pensions Europe, o asociaţie cu 22 de membri din 18 state membre, atrage atenţia într-un comunicat că decizia de a-i obligă pe administratorii fondurilor de pensii să își majoreze capitalul social la 10% din valoarea contribuțiilor este devastatoare pentru sistemul de pensii din România.

Costurile ar crește la cote foarte greu de susținut. Pensions Europe solicită României să renunțe la introducerea cerinței unui capital social de 10% în sistemul de pensii, întrucât aceasta le-ar spulbera fondurilor stabilitatea actuală și rezultatele pozitive, iar împreună cu toate celelalte reforme anunțate - ar distruge Pilonul II. La final de 2018, fondurile aveau active în valoare de aproape 48 de miliarde de lei. Suma strânsă în conturi a crescut în pofida diminuării contribuţiilor. Şi asta pentru că peste 7,250 milioane de oameni contribuie la pilonul II de pensii, iar salariile au crescut la nivelul întregii economii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri