Fondurile pentru Prima Casă, disponibile până în iulie. Ce se va întâmpla cu acest program?

Data publicării:
apartament mfax

Cei

800 de milioane de euro, - bani pe care i-au avut băncile la dispoziţie în 2013 pentru credite prin programul Prima Casă - vor mai ajunge doar în următoarele două luni.

„Solicitările de credite au fost onorate şi practic s-a cam epuizat plafonul. Noi sperăm că acest program şi altele similare să poată continua”, spune Petre Bunescu, vicepreşedinte BRD.

„Ce vă anunţ este că mai sunt bani, circa 100 de milioane de euro la băncile repartizate şi că, după calculele noastre, vor mai dura până în octombrie”, declară Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor.

Calculele băncilor arată însă altfel. Suma de 100 milioane de euro, garantată de stat, înseamnă credite de 200 milioane. Şi cum fondul primeşte 100 de dosare pe zi, înseamnă că mai sunt bani disponibili pentru 8 săptămâni.

Multe bănci şi-au epuizat plafonul de acordare a creditelor, dar brokerii au o altă explicaţie pentru asta - băncile acceptă dosare în analiză şi le ţin în bancă până când fondurile sunt epuizate complet. Apoi le propun clienţilor produse ipotecare clasice, cu avans şi dobânzi mult mai mari, spun brokerii.

„Băncile nu sunt obligate, şi din experienţă am văzut că nici nu fac acest lucru, de a anunţa clienţii de o potenţială terminare a fondurilor”, susţine Dragoş Nichifor, broker de credite.

Mulţi clienţi s-au grăbit să cumpere case în primele luni ale anului, gândindu-se că lansarea programului Noua Casa, care permite doar tranzacţii cu locuinţe noi, ar putea duce la scumpirea proprietăţilor, din moment ce oferta va fi mai mică. Ce se va întâmpla însă dacă guvernul nu va suplimenta fondurile pentru anul acesta?

„Este posibil, având în vedere experienţa anilor trecuţi ca pe piaţă să se constate o perioadă de blocaj”, afirmă Alina Busuioc, director de agenţie imobiliară.

După ce programul Prima Casă se va încheia, preţul apartamentelor vechi se va reduce anul acesta cu 5-7 procente, susţin agenţiile imobiliare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri