Formularul care pune pe drumuri sute de mii de români

Data publicării:
anaf FB formular

Sute de mii de români trebuie să facă până la sfârşitul lunii un drum la Fisc pentru a depune un nou formular: declaraţia 600, prin care autorităţile îi iau în evidenţă dacă au avut alte venituri în afara salariului. Cei în cauză se plâng că timpul este prea scurt, şi acuză statul că îi pune pe drumuri fără motiv.

Toţi cei care au avut venituri din activităţi independente care, cumulate, au depăşit 22.800 de lei net în 2017, trebuie să depună declaraţia 600. Sunt vizaţi contribuabilii care au câştigat bani din drepturi de autor, chirii, dividende, arende şi dobânzi. Formularul este unul din efectele modificării Codului Fiscal, prin care contribuţiile sociale au fost trecute în sarcina angajaţilor.

Declaraţia trebuie depusă până pe la finele lunii. În caz contrar, vor primi avertisment sau o amendă care poate ajunge şi la o mie de lei. Specialiştii atrag atenţia că noul formular are o serie de probleme.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului pentru IMM-ur: „Te obligă să declari veniturile pe care le vei avea în 2018. Or, veniturile sunt fluctuante. De exemplu, chirii. Poţi să declari un nivel al chiriei pe acest an şi chiriaşul la mijlocul anului îmi pleacă”.

Potrivit datelor Fiscului, aproximativ 210.000 de persoane trebuie să depună acest formular. Analiştii spun însă că, în realitate, numărul este dublu.

Adrian Benţa, analist economic: „Nu ştim cu exactitate câte persoane au încasat dividende în anul 2017. Abia în 28 februarie vom şti cu exactitate, vom vedea şi câte PFA-uri au realizat venituri mai mari de 22.800 sau câte persoane din zona de agricultură-silvicultură. Cred că vor fi mai mult de 400.000 - 500.000 de persoane”.

Potrivit legii, cei care sunt salariaţi, dar au şi venituri din chirii, dividende, arendă, la care se adaugă avocaţii şi notarii, vor plăti doar contribuţia la Sănătate. Însă, cei care au avut anul trecut venituri de peste 22.800 de lei din activităţi independende, cum ar fi scriitorii, actorii sau jurnaliştii, vor plăti cotribuţii şi la Sănătate, dar şi la pensii. Astfel, ei vor avea de virat 2.280 lei pe an la sănătate şi cel puţin 5.700 lei pe an la sistemul public de pensii, în 4 rate egale, iar prima scadenţă este pe 25 martie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri