FOTO. Protestul doamnelor în negru, de 8 martie

Data publicării:
180308_FEMEI_PROTEST_VIOLENTA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Protest al femeilor de 8 Martie. Zeci de doamne, îmbrăcate în negru şi ţinând în mână o garoafă roşie, au protestat în faţa Ministerului de Interne faţă de violenţa domestică. Protestatarele au vorbit despre cazurile recente în care mai multe femei şi-au pierdut viaţa, după ce au fost agresate de foştii parteneri de viaţă.

 

180308_FEMEI_PROTEST_VIOLENTA_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
180308_FEMEI_PROTEST_VIOLENTA_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Statisticile sunt sumbre: anul trecut, o dată la patru zile, o femeie a fost ucisă de partenerul de viaţă. Femeile cer Ministerului de Interne să ia măsuri astfel încât poliţia să schimbe felul în care se raportează la cazurile de violenţă domestică. Sunt victime care reclamă că sunt luate în derâdere atunci când merg să depună plângere. La finalul protestului, șeful Poliţiei Române le-a chemat la discuţii pe câteva dintre manifestante.

„Ordinul de protecţie există în legislaţie încă din 2012, fără să existe proceduri de monitorizare şase ani mai târziu. Cine răspunde pentru această întârziere, cine este responsabil pentru vieţile pierdute în aceşti ani, cât să mai aşteptăm, câte femei trebuie să mai moară?”, a spus o participantă la protest.

Am încercat să smulgem niște promisiuni. Am înțeles că domnia sa se află deja într-un grup de lucru interministerial pentru a găsi o soluție pentru implementarea unui sistem elecronic de monitorizare prin brățări electronice, lucru cerut de societatea civilă de mulți ani. E nevoie să existe o schimbare de mentalități, inclusiv în rândul polițiștilor. Nu vreau să generalizez, dar o parte dintre polițiști care blamează victimele sau au prejudecăți despre victime”, a spus Andreea Bragă, director Filia, activist pentru drepturile femeilor, după întâlnirea cu șeful Poliției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri