FOTO. Victor Ponta şi Liviu Dragnea au vizitat sinistraţii din Teleorman cu barca. Localnicii le-au făcut reproşuri

Data publicării:
Ponta DragneaBun

Sinistraţii vor primi materiale de construcţii, iar 15 milioane de lei vor fi transferaţi către Administraţia Apele Române, pentru refacerea digurilor de protecţie de pe râurile din judeţul Teleorman. Acestea ar trebui să fie gata la sfârşitul verii.

Încălţaţi cu cizme de cauciuc, premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au vizitat zonele afectate de inundaţii cu barca.

Foto: facebook.com/victor.ponta

Dig şi materiale de construcţii

Localnicii din satul Beiu, judeţul Teleorman, au aşteptat o oră sosirea delegaţiei oficiale. La apariţia premierului, un sătean s-a plâns că nu le-a dat nimeni o cană cu apă. La scurt timp, premierul şi vicepremierul Liviu Dragnea s-au urcat într-o barcă să vadă casele distruse de viitură, nu înainte să promită oamenilor că vor avea un dig care să-i apere de ape până la sfârşitul lunii august, dar şi că vor primi materiale de construcţie pentru refacerea caselor.

Bani pentru dig s-au mai dat şi în 2005, pe vremea când judeţul era condus de actualul vicepremier Liviu Dragnea. Cu toate acestea, localitatea este apărată doar de un dig de pâmînt, construit în urmă cu aproape 40 de ani.

După o vizită de două ore, delegaţia oficial s-a oprit la prefectura din Alexandria, unde a fost convocat şi Comitetul de Urgenţă. După reproşurile primite cu o zi în urmă de la localnici, vicepremierul Liviu Dragnea şi-a arătat nemulţumirea faţă de autorităţilor locale.

„Acţiunea de evaluare a pagubelor produse la locuinţele oamenilor, nu vreau să fie o acţiune în care ajung acolo tot felul de funcţionari, care nu vor să intre în curte să nu îşi murdareasca pantofii. Am o nemulţumire faţă de doi primari din judeţul Teleorman, că nu au comunicat cum trebuie cu cetăţenii din cele localităţi afectate, a spus Liviu Dragnea.

Localnicii se plâng că nimeni nu s-a interesat de soarta lor de când au început ploile, iar autorităţile au ajuns în zonă abia când apele au început să se retragă.

Foto: facebook.com/victor.ponta

Efectele inundaţiilor

Inundaţiile care au lovit judeţul Teleorman zilele trecute au lăsat în urmă case pline de nămol, culturi distruse şi oameni descumpăniţi. În satul Păuleasca, apa a intrat în 40 de locuinţe, iar autorităţile locale ridică din umeri. Până când Guvernul nu va da banii promişi, nu pot face mare lucru.

Mătura şi făraşul sunt armele teleormănenilor peste care au trecut inundaţiile, în lupta lor cu noroiul care le-a invadat locuinţele, curţile şi grădinile. Umflat de de ploile din amonte, râul Vedea s-a revărsat cum nu s-a mai întâmplat de ani de zile.

A fost până la geam, aproape de jumatate de metru, mai mult, în casă. Afară a fost de un metru şi ceva. Am stans toate alea şi le-am pus în pat, le-am pus pe mese şi tot le-a udat”, spune o femeie.

Femeia a fost scoasă de către poliţiştii din casă, de teamă să nu se înece. Apa a intrat în zeci de case din Păuleasca. 150 de hectare cultivate cu grâu şi cartofi sunt şi ele sub ape.

Pe râul Vedea, cel puţin pentru moment, apa începe să se retragă. Faţă de ieri, atunci când viitrura a atins punctul maxim, a scazut nivel cu aproximativ un metru. Oameniii rămân, însă, în alertă, pentru că de mâine ar putea să înceapă din nou ploile în zonă.

Localnicii spun că astfel de situaţii nu s-ar mai repeta dacă localitatea ar fi apărată de un dig.

„Avem, la nivel de comună, un plan de îndiguire, dar sumele pe care le avem la bugetul local sunt infime şi este o lucrare de anvergură care, după analizele noastre, ar trebui să se întindă pe 5,6 kilometri”, spune Marin Dragnea, primarul comunei Frumoasa.

Localitatea Păuleasca a mai fost lovită de inundaţii de proporţii şi în 2005. Unii dintre localnici au fost strămutaţi. Cei care nu au putut fi mutaţi de pe maulul râului, au de-a face cu apele de câteva ori pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri