Fraudarea Transgaz. Pedeapsă redusă în apel pentru Dinel Staicu

Data publicării:
ciocanel-2

Potrivit deciziei Curții de Apel București, Dinel Staicu a primit 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și 6 ani pentru constituire a unui grup infracțional organizat. La pedeapsa cea mai grea de 7 ani a fost adăugat cu spor de 2 ani, astfel încât el va executa 9 ani închisoare.

Alte condamnări din dosar: Aurel Gabriel Coconea (fost director general al Transgaz) — 7 ani închisoare, Carmen Ioana Popescu — 5 ani, Cornel Tudor Volintiru — 5 ani, Adrian Georgel Bogza — 5 ani, Vlad Rebega — 4 ani, Iulian Siclitaru — 4 ani, Vasile Banciu — 4 ani închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Instanța a mai dispus ca Dinel Staicu și ceilalți inculpați să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Reconversia SA (prin lichidator judiciar Rovigo SPRL) către SNTGN Transgaz SA suma de 24 185.728 lei, reprezentând daune materiale.

Magistrații au menținut până la concurența sumei de 24 milioane lei sechestrul asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dinel Staicu și au dispus aplicarea sechestrului și asupra bunurilor celorlalți inculpați.

Istoricul dosarului

În acest dosar, Dinel Staicu a fost trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Alături de Staicu au fost deferiți justiției Gabriel Aurel Coconea, fost director general al societății Transgaz Mediaș, Cornel Teodor Volintiru, fost director general al societății Sironex Craiova, Vlad Rebega, fost director general al societății B.D.J. Craiova, Ioana Carmen Popescu, fost director economic al societății BDJ Craiova, Iulian Siclitaru, Tudorică Siclitaru, Vasile Banciu, fost director general adjunct la societății Asigurarea Națională Română, și Adrian Bogza, fost administrator la societatea Delta Telecom.

Procurorii susțin că, în perioada august 2000 — iulie 2001, Gabriel Coconea, în calitate de director general al Transgaz, având atribuții de ordonator de credite și reprezentare a societății în relațiile cu terții, ar fi încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat.

Prin încheierea acestor convenții, el a interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăți private — BDJ Craiova, Padogaz București, Sironex Craiova și Dumimpex SM București, toate controlate de Dinel Staicu, cărora le-a asigurat finanțarea în mod fraudulos.

Convențiile de plăți au fost încheiate cu încălcarea OUG nr.10/1997 și a normei metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor în economie, aprobată prin H.G. nr. 685/23.08.1999.

DNA mai susținea că, la solicitarea Transgaz, contrar dispozițiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce, societățile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru societăți private suma totală de 13.251.328 lei, prejudiciind în acest mod Transgaz.

Dinel Staicu a mai fost condamnat definitiv la șapte ani închisoare pentru devalizarea Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), însă Curtea de Apel București a anulat condamnarea prin admiterea unei contestații în anulare.

Ulterior, pentru că a mituit o judecătoare de la Curtea de Apel București pentru a scăpa de dosarul BIR, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv în septembrie 2014 la cinci ani închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri