Freze pentru zăpadă, cumpărate cu bani europeni

Data publicării:
freze

Astfel de imagini, cu mașini blocate pe drum sau oameni înzăpeziţi, vor fi doar amintiri urâte. Cel puţin pentru locuitorii din zona Moldovei. Cele 24 de freze de zăpada au fost cumpărate cu bani europeni, iar pompierii şi paramedicii nu se mai tem că nu vor putea ajunge în zonele blocate de nămeţi, în timpul iernii. În plus, noile utilaje pot fi folosite şi în timpul verii.

Colonel Dan Iamandi, inspector şef ISU Iaşi: În partea din spate există un rezervor de şapte mii de litri de apă, o motopompă, deci poate fi folosită şi la intervenţii pentru stingerea incendiilor şi, bineînţeles, pentru transport apă, în situaţii de secetă.

Noile freze uşurează şi munca drumarilor ieşeni, pentru că ei erau cei chemaţi să deblocheze drumurile înzăpezite, pentru a dechise calea echipelor de salvare.

Daniel Minciuna, directorul Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași: Pot merge mult mai repede decât frezele clasice pe care le avem şi noi sub contract la ora aceasta.

Consiliul Judeţean Iaşi a accesat proiectul european în 2013, iar pentru cofinanţare a avut nevoie de aproximativ 420.000 de lei. În premieră pentru autorităţile locale din România, coordonatorii proiectului au cerut voie Guvernului să negocieze ca pe lista de bunuri pe care le pot cumpăra cu fonduri europene să fie si aceste utilaje.

Cristian Adomniței, președintele CJ Iași: Am schimbat ghidul naţional şi pe acele instrucțiuni pe care am putut cumpăra ambulanțe SMURD, am putut cumpăra mașini de pompieri, scară de pompieri. Suntem prima regiune de dezvoltare care a achiziționat aceste freze.

Valoarea totală a proiectului este de 15 milioane de lei. Celelalte 19 freze vor ajunge la toate cele şase inspectorate pentru situaţii de urgenţă din zona Moldovei până în vară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri