Fuziunea dintre RADET și ELCEN nu îi încălzeşte cu nimic pe bucureşteni

Data publicării:
gigacalorie caldura calorifer scumpiri sursa foto digi24

Promisiunea primarului general că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură gratis rămâne doar un vis. Municipalitatea ar trebui să investească toţi banii primăriei din următorul an şi jumătate, ceea ce nu îşi permite să facă.

„În reţea, pentru distribuţie ar fi nevoie de opt sute de milioane, un miliard de euro, iar în CET-uri se duce undeva la 500-560 de milioane de euro”, spune Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Speranţa edilului-şef în fondurile Uniunii Europene este şi ea neîntemeiată. Primăria a atras puţin peste zece la sută din aceste fonduri. În lipsa investiţiilor, fuziunea dintre producătorul de energie termică şi regia de distribuţie nu îi încălzeşte cu nimic pe bucureşteni.

Bucureşteanul nu câştigă nimic. O să aibă alte condiţii? O să aibă căldură non-stop? Suntem tot la nivelul unor vorbe aruncate în vânt”, consideră Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

Specialiştii susţin necesitatea unui nou sistem de distribuire. Cel actual, construit în urmă cu 60 de ani, este depăşit şi întreţinerea lui este costisitoare.

„Din capacitatea totală instalată eu zic că am ajuns să utilizăm din ce era în 89-90 undeva spre 50 la sută, restul fiind echipamente practic trase pe dreapta”, spune Gabriel Ignat, directorul general al Electrocentrale Bucureşti.

Centrele de producţie nu sunt dispuse echilibrat la nivelul Bucureştiului, ceea ce înseamnă că RADET este nevoit să plimbe practic apa caldă prin tot Bucureştiul”, afirmă Cornel Pieptea, reprezentantul CGMB în conducerea RADET.

O asemenea investiţie, însă, ar putea fi gata abia peste cinci-şase ani. Până atunci însă, regia de termoficare pierde anual o treime din căldura care ar trebui să ajungă în caloriferele bucureştenilor din cauza conductelor prea vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri