Gabriela Firea anunță că bucureștenii care pleacă în vacanță vor putea face teste COVID-19 gratuit

Data actualizării: Data publicării:
test covid-19 exudat nazal bat introdus in nas test coronavirus
Exsudat nazal recoltat pentru testarea COVID-19. Foto: InquamPhotos/ George Călin

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminică seară, că va pune la dispoziția bucureștenilor care au nevoie de test COVID-19 pentru a merge în destinații de vacanță, precum Grecia, un test gratuit pentru depistarea Sars-CoV-2. Edilul a explicat că testele vor fi de tip antigen, făcute cu aparate Real Time (RT)-PCR din 12 clinici private și de stat cu care Primăria are parteneriate.

“Avem în derulare un program de testare a bucureștenilor asimptomatici din mai multe categorii, la care adăugăm și categoria turism. Până acum am testat bucureșteni care lucrează în domenii care presupun întâlnirea cu multe persoane cu risc de contaminare: sportivii, jurnaliștii, farmaciștii, angajații de la terase, acestea fiind adăugate celor esențiale pe care le-am testat încă de la începutul pandemiei, anume medicii, asistenții, asietenții sociale, serviciile de utilitate publică.

Am realizat de urgență un proiect de hotărâre pentru ședința de Consiliu General care are loc miercuri. Vorbim de testele COVID solicitate în străinătate, în Grecia, acele teste tip antigen, care arată dacă persoana respectivă este la momentul de față contaminată cu virusul Sars-CoV-2.

Testele se realizează prin exudat nazal. Obțin rezultatul în aparatele RT-PCR pe care le avem la dispoziție. Avem parteneriate cu 12 clinici de stat și private din București.

Persoanele care se vor înscrie începând de joi la adresa de e-mail pe care o vom face publică și sunate cât de curând posibil de colegii de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB).

Bugetul este din ceea ce înseamnă fondurile Primăriei București. S-a aprobat deja prin buget testele pentru categoriile enunțate mai sus. Avem 15.000 de teste față de primele 10.000, dar putem să achiziționăm în funcție de necesarul și solicitările venite din partea bucureștenilor”, a afirmat Gabriela Firea.

Citește și: 20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricții la intrarea pe teritoriile lor

Întrebată dacă este presiune pe personalul medical, având în vedere că vor trebui să efectueze și aceste teste la solicitare, primarul general al Bucureștiului a declarat:

“Nu. Noi, până acum, am avut și cadre medicale și teste, programările se fac, bucureștenii merg la teste. Nu știu cine vă spune dumneavoastră că este o așa mare presiune și nu se pot face aceste teste. La Primăria Capitalei am cumpărat 5 aparate RT-PCR.

Nu vorbim de testarea de tip anticorpi, cea care s-a organizat la Arena Națională și a fost blocată de Ministerul Sănătății. Dumneavoastră puteți să aveți dubii că nu se face proiectul. Eu am certitudini. Acest proiect se va face în condiții foarte bune”.

„Am testat doctorii, asistenții din spitale, asistenții sociali, angajații din serviciile publice. Îi testăm din martie de două ori pe lună. Dacă efortului nostru s-ar adăuga și efortul Ministerului Sănătății, cu siguranță bucureștenii și românii vor fi mult mai mulțumiți”, a mai spus primarul Capitalei.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri