Galați | O sută de case stau să cadă

Data publicării:
casa

Apele se retrag, însă rămân pagubele la Galaţi. Autorităţile locale spun că o sută de case s-ar putea prăbuşi în orice moment, pentru că apele au săpat adânc în fundaţii şi pereţi. Cei mai mulţi sinistraţi nu au asigurări pentru locuinţe şi ar trebui să acopere reparaţiile din propriul buzunar.

Alexandru Neagu a trecut prin două inundaţii în ultimii trei ani. Casa lui construită în urmă cu 60 de ani a rezistat în 2013. Acum însă stă să cadă. „Când se usucă solul, locuinţa aceasta cred că pică jos, se duce de tot, este afectată peste 90 la sută”, spune el.

Și vecinii lui sunt în aceeași situație. Şi pentru că nu se mai simt în siguranţă dorm la rude.

Oamenii nu au asigurari și ar trebui să își repare singuri locuințele. Imposibil, spun mulţi dintre ei.

Nu avem, că salariile pe care le avem nu putem nici să ne întreținem”, mai spune Alexandru Neagu.

În comuna Slobozia Conachi, peste o sută de case se pot prăbuși în orice clipă, pentru că în pereți s-a infiltrat mulă apă. Primarul ridică din umeri.

Aceşti oameni vor rămâne sub cerul liber, atât pot să vă spun, nimic altceva, deocamdată nu avem niciun ajutor de nicăieri”, spune Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi.

Edilul spune că trebuia construit un dig, dar nu au avut bani.

700 de miliarde s-au alocat pentru ajutorarea cetaţenilor în 2013, dacă se investea în acest pârâu, era problema rezolvată cu inundaţiile”, mai spune primarul.

Digurile de protecţie lipsesc şi la Pechea.

Un exemplu pozitiv vine din localitatea Cudalbi, tot din Galaţi. Acolo, angajaţii de la Apele Române au decolmatat albia râului după ce viiturile au măturat totul în calea lor în urmă cu trei ani.

„Dacă nu era această decolmatare. Gândiţi-vă, atunci am avut 142 de litri pe metru pătrat, iar acum am avut 177 de litri pe metru pătrat. Aş fi avut mult mai multe inundaţii şi ferească Dumnezeu de vieţi omeneşti”, spune Ştefan Drugan, primarul comunei Cudalbi.

În judeţul Galaţi sunt 22 de localităţi afectate de inundaţii. În 2013, Guvernul a alocat 27 de milioane de lei sinistraţilor din aceeaşi zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri