Generația care tace și face. „Milenialii” mai au de așteptat

Data actualizării: Data publicării:
milenial generatia X shutterstock_470174516
Foto: Shutterstock

Generaţia noului mileniu, cea a oamenilor cu vârsta cuprinsă între 22 şi 37 de ani, a acaparat atenţia, modificând economia prin comportamentul lor de consum şi prin preferinţe, însă nu este cea care dictează. Osatura societăţii este precedentul val, generaţia X, cea a oamenilor născuţi între 1965 şi 1980. Surprinzător este generaţia cea mai decisă la tehnologie, care se adaptează rapid şi, foarte important, cuprinde oameni serioşi şi hotărâți. Studiile arată că persoanele generaţiei X sunt mai bine pregătite decât tinerii cunoscuţi drept „mileniali” şi mai conectaţi la noile tehnologii decât cei mai în vârstă, care fac parte din generaţia baby boomers - adică cei născuţi după Al Doilea Război Mondial.

Atenţia e concentrată, de cele mai multe ori, asupra tinerilor cunoscuţi drept mileniali (millennials), aflaţi într-o perioadă de ascensiune, şi asupra generaţiei baby boomers, adică cei care se pregătesc de pensie. Dar persoanele care acum au în jur de 40 de ani joacă un rol extrem de important şi deseori subapreciat la conducerea companiilor care trec prin transformarea digitală. Ar fi copilul mijlociu al umanităţii, ignorat, însă extrem de pragmatic.

În cadrul studiilor, au fost analizate 54 de ţări, iar rezultatele au arătat că 51% dintre persoanele aflate în posturi de conducere fac parte din generaţia X. Au o medie de 20 de ani de experienţă pe piaţa muncii, ceea ce-i ajută să ocupe posturi-cheie într-o companie. Poate că nu şi-au petrecut adolescenţa în era internetului, dar se descurcă foarte bine atunci când trebuie să folosească tehnologia digitală la locul de muncă. S-au adaptat rapid.

54% dintre persoanele care fac parte din generaţia X declară că se simt confortabile în era digitală, iar 56% dintre cei din generaţia milenialilor au răspuns la fel. Sunt procente extrem de apropiate, care arată, de fapt, că generaţia de mijloc a fost educată prin metode clasice, dar lucrurile învăţate sunt aplicate acum în acelaşi ritm cu cel al tinerilor. Plus, beneficiază de unele avantaje ale educaţiei clasice, care îi face mult mai analitici.

Membrii generaţiei X au mai mulţi ani de experinţă pe piaţa muncii. Sunt, deci, mai pregătiţi să ocupe funcţii de conducere. Tinerii nu au experienţă, iar cei mai în vârstă nu au reuşit să ţină pasul cu noile tehnologii, pe când cei din generaţia X pot identifica şi dezvolta noi oportunităţi în cadrul companiilor în care lucrează.

Sunt capabili să gândească strategii adaptate vremurilor.

Pe de altă parte, deşi au o influenţă mare la locul de muncă şi multe responsabilităţi, ritmul în care avansează este mic. Nu merg mai sus, pentru că nici nu ar mai avea unde. E o piaţă saturată, au ajuns în vârf şi stau acolo.

În ultimii cinci ani, cei din generaţia X au avut, în medie, 1,2 promovări, spre deosebire de mileniali - cu o medie de 1,6. Procentele pot fi traduse prin faptul că tinerii încă învaţă, încă au trepte de urcat, sunt abia în fazele de început. Merg pe urmele generaţiei X, care odată ajunsă în vârf tinde să fie loială companiei la care lucrează, preia un număr mai mare de sarcini decât cei care îi urmează şi caută permament să se dezvolte.

67% dintre liderii generaţiei X caută se se perfecţioneze şi în afara mediului de lucru, să meargă la diverse cursuri sau seminarii. Sunt metode clasice de dezvoltare, dar atunci când vin la pachet şi cu unelte ale noilor tehnologii - agreate de generaţia X în egală măsură - rezultatul este unul pe măsură. Ceea ce ar trebuie să reprezinte o direcţie pentru companii. Adesea, acestea tind să se îndrepte către tineri atunci când caută să găsească manageri pentru proiecte inovatoare, mai ales când vine vorba de unele bazate pe tehnologie. Dar o echipă de tineri condusă de un membru al generaţiei X va fi întotdeauna de preferat. Cei mai în vârstă membri ai acestei generaţii vor mai lucra încă 10 ani de acum încolo, iar cei mai tineri încă vreo 30.

Celor mai puţini pregătiţi din generaţia mileniului le va fi destul de greu să le ia locul curând.

Citiți și: 

Portrete. Cine sunt exponenții generației X

Generațiile care vor schimba lumea. Nicolae Manolescu: „La 30 de ani vor ajunge președinți de țară”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri