GHIDUL RCA. La ce trebuie să fii atent atunci când închei o poliță RCA?  

Data publicării:
rca

 

Ghidul RCA este o publicație care cuprinde informații complete și utile cu privire la încheierea unei polițe de răspundere civilă auto, se arată în comunicatul instituției. 

Ghidul răspunde unor întrebări de larg interes cu privire la polițele RCA. Consumatorul va afla din „Ghidul RCA” cum se calculează prețul unei polițe, ce înseamnă sistemul bonus-malus, cum să verifice datele unei polițe în sistemul CEDAM și cui trebuie să se adreseze în cazul în care are o problemă cu asigurare auto obligatorie.

La ce trebuie să fii atent când închei o poliță RCA?

La încheierea unei poliţe RCA nu uitaţi să solicitaţi și formulare pentru constatarea amiabilă. Acest formular este tipărit și distribuit de societăţile de asigurare autorizate să practice RCA.

Atenție la corectitudinea datelor! Pentru a beneficia de o aplicare a sistemului bonus-malus conformă cu legislaţia este important să verificaţi acurateţea datelor înscrise în poliţele de asigurare încheiate și, totodată, să înștiinţaţi asigurătorul cu privire la eventualele inadvertenţe între informaţiile completate și cele reale. Există posibilitatea ca pe poliţa de asigurare RCA să apară erori în transcrierea datelor reale ale asiguratului și ale vehiculului, care pot conduce la stabilirea unei clase eronate de bonus-malus. Eventualele erori privind datele menţionate în poliţa de asigurare (și preluate eronat în CEDAM) pot fi corectate doar de către asigurătorul care a emis poliţa de asigurare și care a transmis datele în baza de date CEDAM.  

Cum ne ferim de fraude? Riscul contractării unei poliţe RCA false este minim, în contextul în care atât la nivelul formularelor tipizate, cât și la nivelul mecanismelor de raportare și control există suficiente elemente de siguranţă. Cu toate acestea, consumatorii de asigurări au la rândul lor un rol important în prevenirea sau descoperirea la timp a unor asemenea cazuri, respectând anumite măsuri recomandate:

Trebuie să fim atenţi dacă societatea care eliberează aceste poliţe (direct sau prin intermediul brokerilor) are dreptul de a practica pe teritoriul României asigurarea obligatorie RCA.

Asiguraţi-vă că vigneta RCA are aceeași serie și același număr ca și poliţa.

Trebuie să verificaţi corectitudinea completării rubricilor existente în poliţă și documentul Carte Verde, respectiv informaţiile despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, prima de asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice ale vehiculului (numărul de înmatriculare/ înregistrare, numărul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia, precum și statele în care documentul Carte Verde are valabilitate.

Forma și conţinutul poliţei de asigurare RCA, a documentului Carte Verde, a vignetei, precum și caracteristicile tehnice care trebuie îndeplinite pot fi vizualizate pe pagina A.S.F., la rubricile Legislaţie sau Consumatori.

Consumatorii sunt sfătuiţi să utilizeze, ori de câte ori este necesar, baza de date CEDAM disponibilă pe pagina de internet www.asfromania.ro. Prin accesarea CEDAM, consumatorii pot verifica existenţa în baza de date a poliţei achiziţionate.  

DESCARCĂ GHIDUL RCA AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri