Gospodăria de prim ajutor, soluție pentru oamenii din satele fără medici

Data publicării:
punct prim ajutor crucea rosie

Oamenii din Măgurele, județul Tulcea, nu au acces la un medic. Cel mai apropiat punct medical este la 20 de kilometri depărtare. O localnică este voluntar la Crucea Roşie din anul 2014. Casa femeii este singurul punct de prim ajutor din localitate.

Mariana Pavel este voluntar la Crucea Roşie de anul trecut. La ea acasă îşi primeşte pacienţii, consăteni de-ai ei. Oamenii nu au niciun dispensar în apropiere şi niciun doctor.

„Îmi place să ajut. O mică plagă, o mică... merg și le pansez, le tratez. Ei ce să facă, puneau un pic de motorină şi trecea, dar acum nu se mai pune aşa ceva”, spune ea.

„Nu ştiu cine ar mai face, de aici din sat, aşa, voluntar”, spune un localnic.

La Mariana Pavel, oamenii îşi verifică tensiunea, glicemia sau cer ajutor în cazuri mai grave, pentru că ambulanţa ajunge foarte greu în zonă.

„Mai ales pe timp de iarnă, am chemat odată, a rămas împotmolită, a trebuit să chemăm pe cineva cu tractorul ca să poată să ne scoată de aici, că altfel nu putea să plece. Și la un caz poate să moară şi pacientul”, spune un localnic.

Crucea Roşie Tulcea speră ca punctul de prim ajutor din Măgurele să nu fie singurul din regiune.

„Am făcut demersurile necesare pentru a deschide un nou punct la Pardina, de exemplu. Am discutat cu autorităţile locale de acolo, ne-am asumat suportarea cheltuielilor, în jur de 6.000 de euro pe centru”, spune Simona Covaliuc, director la Crucea Roşie Tulcea.

Pentru locuitorii din Măgurele, cel mai apropiat punct medical este la 20 de kilometri depărtare, în comuna Topolog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri