Sari la conținut
News Alert

Guvernul a aprobat Bugetul pe 2015

Actualizare 20.02. Bugetul pe 2015 a fost aprobat în ședința de Guvern.

Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 se explică prin reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite.

„Acolo unde există - şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e datoria noastră să explicăm - acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget”, a arătat premierul Ponta, vineri, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici, relatează Mediafax.

Domeniul educaţiei va primi, anul viitor, trei miliarde lei în plus faţă de acest an, reprezentând 3,51% din PIB, a anunţat premierul Victor Ponta, adăugând: "Să dea Dumnezeu să trăim împreună momentul în care vom putea aloca 6% din Produsul Intern Brut !".

Premierul Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, să elaboreze un proiect care să prevadă că bugetul va fi transmis la Parlament numai în format electronic, metodă specifică perioadei moderne, şi nu cu 40 de copii printate, ca în prezent, conform „regulamentelor învechite”.

________________________

Actualizare 19.15. Ședința de Guvern, programată pentru ora 10.00 dimineața, a început abia în jurul orei 19.00. Unul dintre anunțurile făcute de premierul Victor Ponta a fost creșterea fondurilor pentru Educație.

El a mai spus că nu sunt prevăzute noi taxe în bugetul pe 2015.

_______________________ 

Şedinţa de Guvern, programată azi pentru ora 10 nu a început nici acum. Vorbim despre o amânare de şapte ore deja.

Surse guvernamentale spun că încă se mai lucrează la proiectul buget. Premierul Victor Ponta a pus această întârziere pe seama datelor care trebuie să fie introduse în sistem.

Cine câştigă bani faţă de 2014

Ministerul Economiei: 1,53 mld. lei  -  91%

Ministerul Fondurilor Europene: 1,76 mld. lei - 81%

Ministerul Agriculturii: 23,59 mld. lei -  27,16%

SGG: 6,96 mld. lei -  25,40%

Ministerul Muncii: 36,71 mld. lei - 19,65%

Sursa: Ministerul Finanţelor

Cine pierde bani faţă de 2014

Ministerul Public : 709,2 mil lei -  31,94%

Ministerul Justitiei: 2,72 mld. lei s- 21%

Ministerul Dezvoltării Regionale: 5 mld. lei - 16,38%

Consiliul Superior al Magistraturii: 90,46 mil. lei - 15,31%

Ministerul Afacerilor Interne: 8,81 mld. lei - 11,45% 

Ședința de guvern, amânată pentru ora 17.00. Surse: Bugetul nu este gata

Victor Ponta: Bugetul Ministerului Public va crește în 2015, nu va scădea

Cătălin Predoiu: Este scandaloasă poziţia premierului, care a tăiat bugetul DNA

Premierul: Să nu prostim oamenii cu "Ponta care taie bugetul". Ponta nu poate nici să-l taie, nici să-l mărească